October 19, 2024
Політика

Фінкомітет Ради рекомендував доопрацьовану версію законопроєкту про фінмоніторинг PEP

Вер 4, 2023

Київ. 4 вересня. ІНТЕРФАКС-УКРАЇНА – Комітет Верховної Ради з питань фінансів, податкової та митної політики знову підтримав ухвалення за основу доопрацьованого Міністерством фінансів і Нацбанком законопроєкту №9269 про фінмоніторинг для PEP (політично значущих осіб, Politically Exposed Persons, РЕР).

“Комітет з питань фінансів рекомендував до ухвалення в першому читанні законопроєкт про PEP, розроблений у повній відповідності до директиви. Так, статус публічно значущої особи в проєкті довічний”, – написав голова комітету Данило Гетманцев (фракція “Слуга народу”) у телеграм-каналі.

Перший заступник голови комітету Ярослав Железняк (фракція “Голос”) уточнив, що, як і раніше, законопроєкт підтримали 20 членів комітету, але кількість тих, хто утримався, зросла з одного до двох.

“Зміни готував НБУ разом із Мінфіном: через 12 місяців після звільнення PEP з посади всі суб’єкти фінмону мають переглянути його ризик. І можуть його значно знизити. Запобіжники проти використання банками та іншими суб’єктами ПФМ (первинного фінансового моніторингу) формального підходу”, – написав Железняк у соцмережі у понеділок.

Згідно з порівняльною таблицею до проєкту закону, за порушення вимог щодо виявлення належності клієнтів до PEP і неналежне застосування ризик-орієнтованого підходу в частині присвоєння таким особам необґрунтованого рівня ризику банки та інші фінустанови можуть бути оштрафовані на суму до 100 тис. неоподатковуваних податком мінімумів доходів громадян (наразі 17 грн).

Як повідомлялося, ухвалення цього законопроєкту є структурним маяком у програмі EFF із МВФ із терміном ухвалення до кінця вересня цього року. Новий законопроєкт скасовує ухвалену восени минулого року норму про обмеження фінмоніторингу PEP трьома роками, але вводить ризик-орієнтований підхід.

Запропоновано конкретизувати, що суб’єкт первинного фінмоніторингу після належної перевірки може звільнити PEP від зайвого фінмоніторингу, якщо з моменту припинення виконання PEP публічних функцій минуло понад 12 місяців та якщо ризик, пов’язаний із PEP, уже відсутній.

Джерело: https://t.me/yzheleznyak/5029

https://t.me/getmantsevdanil/5300