October 18, 2024
Економіка

ДБР передало до суду справу організованої групи на чолі з начальницею Житомирської митниці

Вер 6, 2023

Київ. 6 вересня. ІНТЕРФАКС-УКРАЇНА – Державне бюро розслідувань (ДБР) завершило розслідування діяльності злочинної групи на чолі з начальницею Житомирської митниці, обвинувальний акт передано до суду, повідомило відомство.

“Працівники ДБР завершили досудове розслідування діяльності організованої злочинної групи, яку очолювала начальниця Житомирської митниці. Зловмисники систематично вимагали та отримували хабарі від підприємців при розмитненні товарів”, – йдеться в повідомленні ДБР на офіційному сайті в середу.

Як повідомляється, сторона захисту завершила ознайомлення з матеріалами справи, обвинувальний акт скеровано до суду.

“Встановлено, що організована група була створена високопосадовицею у грудні 2022 року. Схема полягала у сприянні підприємцям, які хотіли уникнути штучних перешкод під час проходження митних формальностей за певну плату. До групи також входили начальник одного з відділів та митний брокер. Вони мали підшуковувати “клієнтів”, приймати від них гроші та передавати їх начальниці митниці”, – інформує ДБР.

Високопосадовиця особисто контролювала кожну оборудку, зокрема узгоджувала модель комунікації з підприємцями, вказувала у який спосіб передавати кошти тощо.

Організаторка ОЗУ надавала перевагу бізнесменам, які ввозили дороговартісний товар. Разовий “внесок” становив від 350 до $1 тис., залежно від вартості партії. Серед імпортованих товарів були електрогенератори, велосипеди та аксесуари до них, нитки тощо.

У березні 2023 року ДБР спільно з Київською міською прокуратурою та СБУ припинило діяльність цієї організованої злочинної групи. Начальницю Житомирської митниці та її спільників обвинувачують в одержанні неправомірної вигоди службовою особою, яка займає відповідальне становище (ч. 3 ст. 368 КК України).

Санкція статті передбачає покарання у вигляді позбавлення волі на термін до 10 років із конфіскацією майна.

Процесуальне керівництво здійснює Київська міська прокуратура.

Джерело: https://dbr.gov.ua/news/dbr-zavershilo-rozsliduvannya-shhodo-organizovanoi-grupi-na-choli-z-nachalniceyu-zhitomirskoi-mitnici-yaka-organizuvala-shemu-poboriv-pri-rozmitnenni-tovariv