October 18, 2024
Економіка

Долар дешевшає до євро, єни та фунта стерлінгів

Вер 6, 2023

Київ. 6 вересня. ІНТЕРФАКС-УКРАЇНА – Долар США дешевшає до євро, єни та фунта стерлінгів на торгах у середу.

Розрахований ICE індекс, що показує динаміку долара щодо шести валют (євро, швейцарський франк, єна, канадський долар, фунт стерлінгів і шведська крона), втрачає 0,12%, ширший WSJ Dollar Index – 0,13%.

Напередодні доларовий індекс ICE піднімався до максимуму майже за півроку (з 15 березня) на тлі слабких статданих із Китаю та єврозони, а також сигналів збереження стійкості економіки США.

“Долар зміцнився завдяки зростаючому оптимізму трейдерів щодо перспектив американської економіки, який змусив аналітиків Goldman Sachs знизити оцінку ймовірності рецесії в США”, – зазначає аналітик CMC Markets UK Майк Г’юсон, слова якого наводить Market Watch.

Згідно з новим прогнозом експертів Goldman на чолі з Яном Гаціусом, вірогідність рецесії в Штатах у наступні 12 місяців становить 15%. У липні Goldman оцінював таку ймовірність у 20%, у березні – у 35%.

Член ради керівників Федеральної резервної системи (ФРС) Крістофер Воллер заявив в інтерв’ю CNBC у вівторок, що керівництво американського ЦБ може дозволити собі діяти обережно в плані подальшого коригування грошово-кредитної політики, оскільки статдані свідчать про сповільнення інфляції у США, що триває.

“Ніщо не свідчить про те, що нам обов’язково необхідно щось зробити найближчим часом, тому ми можемо просто сидіти й очікувати нових даних”, – сказав Воллер.

Наступне засідання Федерального комітету з операцій на відкритому ринку (FOMC) відбудеться 19-20 вересня. Судячи з котирувань ф’ючерсів на рівень базової процентної ставки, трейдери впевнені в її збереженні на поточному рівні – 5,25-5,5% річних на майбутньому засіданні.

Пара євро/долар за даними на 9:20 кч у середу торгується на рівні $1,0736 порівняно з $1,0722 на закриття ринку у вівторок.

Фунт стерлінгів подорожчав до $1,2583 проти $1,2565 напередодні.

Вартість долара в парі з єною опустилася до 147,11 єни порівняно з 147,73 єни за підсумками торгів у середу.

Член ради керівників Банку Японії Хадзіме Таката заявив у середу, що Центробанку, на його думку, слід продовжувати м’яку грошово-кредитну політику, але також необхідно бути готовим до вжиття гнучких заходів, оскільки невизначеність щодо економічного зростання та інфляції залишається високою.

Водночас заступник міністра фінансів Японії Масато Канда заявив, що влада країни готова вжити заходів для стримування коливань курсу єни.

Курс долара до юаня становить 7,3066 юаня порівняно з 7,3043 юаня на закриття попередніх торгів.