October 18, 2024
Політика

Транспортний комітет ВР схвалив угоду про будівництво Ямпільського мосту через Дністер

Вер 6, 2023

Київ. 6 вересня. ІНТЕРФАКС-УКРАЇНА – Комітет Верховної Ради з питань транспорту та інфраструктури на засіданні у вівторок рекомендував прийняти за основу та в цілому законопроєкт №0217 про ратифікацію міжурядової угоди з Республікою Молдова про будівництво Ямпільського моста через річку Дністер, на що передбачається виділити 5,04 млн грн із держбюджету.

“Проєкт закону про ратифікацію угоди між Кабінетом Міністрів України та урядом Республіки Молдова про будівництво автодорожнього прикордонного мостового переходу через річку Дністер на українсько-молдовському державному кордоні в районі населених пунктів Ямпіль – Косеуць (№0217). Ухвалено рішення – прийняти за основу та в цілому”, – ідеться в повідомленні на сторінці комітету у фейсбуці.

Фінансування будівництва прикордонного мостового переходу через Дністер здійснюватиметься за кошти держбюджетів України та Республіки Молдова відповідно до положень угоди, зазначено в пояснювальній записці до законопроєкту.

За рахунок коштів спеціального фонду держбюджету України, передбачених бюджетною програмою КПКВК 3111020 “Розвиток мережі та утримання автомобільних доріг загального користування державного значення” згідно із законом про держбюджет, планують виділити 5,04 млн грн, зокрема 370,2 тис. грн 2023 року, 2,23 млн грн – 2024 року, 2,43 млн грн – 2025 року, зазначено в документі.

У засіданні комітету брали участь народні депутати, заступник міністра розвитку громад, територій та інфраструктури Анатолій Комірний, голова Держагентства відновлення та розвитку інфраструктури Мустафа Найєм, перший заступник голови Державної міграційної служби Ірина Ковалевська.

Раніше повідомлялося, що угоду з Україною про будівництво Ямпільського мосту через річку Дністер, загальна вартість якого становить EUR60 млн, затвердив парламент Молдови.

За словами віцепрем’єра Молдови, міністра інфраструктури та регіонального розвитку Андрея Спину, вартість робіт із будівництва мосту та суміжної інфраструктури на території України становитиме EUR40 млн. Кошти має виділити уряд України. Роботи на території Молдови, зокрема будівництво суміжної дорожньої інфраструктури, включно з пунктом перетину державного кордону на території Молдови, обійдуться в EUR20 млн, які виділить уряд Молдови.

Очікується, що мостом зможуть щодня користуватися близько 4,6 тис. пасажирських і вантажних автомобілів, а до 2041 року їхня кількість може сягнути 10,2 тис. на день. Крім того, міст допоможе з’єднати східну частину Молдови з транскордонною дорожньою мережею TEN-T.

Ідея будівництва мосту з’явилася ще 2012 року з ініціативи Сорокської обласної ради (Молдова) і влади Вінниці. Угоду було підписано в Києві 12 червня 2023 року, 12 липня її затвердив уряд України.

Раніше також повідомлялося, що Ямпільський міст мав стати частиною транспортного коридору між Україною та Молдовою і продовженням автодороги Р-08 Немирів-Ямпіль з українського боку. Мостовий перехід передбачає будівництво двох підходів: 1,068 км з українського боку і 5 км з молдовського. Довжина мосту становить 641 м, естакади – 668 м.

Джерело: https://www.facebook.com/infrastructure.vru/posts/pfbid0n4wY5FhJBMDsViyWfe4CEu5dBNr73wLtRFQ48mVBSs3bwAjRPjjNL7KCN1Z7bXPzl