October 17, 2024
Економіка

Маск у місяць купівлі Twitter залучив позику SpaceX на $1 млрд – WSJ

Вер 6, 2023

Київ. 6 вересня. ІНТЕРФАКС-УКРАЇНА – Американська аерокосмічна SpaceX надала своєму головному виконавчому директору Ілону Маску позику на $1 млрд того самого місяця, коли він купив Twitter (нині – X), пише The Wall Street Journal.

SpaceX схвалила позику, забезпечену частиною частки Маска в компанії, у жовтні минулого року, і тоді ж він її повністю вибрав, зазначено в документах, з якими ознайомилася газета.

Мета залучення позики невідома, проте мільярдер виплатив її з відсотками вже в листопаді. Маск і SpaceX не відповіли на запит коментарів із боку WSJ.

У Маска протягом багатьох років діють домовленості з банками, що дають йому змогу залучати позикові кошти під заставу акцій у його компаніях, включно з автовиробником Tesla, зазначає видання.

Маск – найбільший співвласник SpaceX. Станом на березень йому належали 42% компанії і майже 79% прав голосу. Отже, він майже завжди може взяти позику у SpaceX, пише WSJ.

SpaceX минулого року вклала значні кошти в ракетну програму Starship і супутниковий бізнес Starlink. Для фінансування обох проєктів компанія залучила великі суми від інвесторів, а Маск закликав працівників стежити за витратами.

Наприкінці 2021 року на тлі масштабних вливань у Starship і Starlink мільярдер заявив, що SpaceX загрожує банкрутство.