October 17, 2024
Економіка

НБУ розробив положення про безвиїзний нагляд за діяльністю на ринках небанківських фінансових послуг

Вер 6, 2023

Київ. 6 вересня. ІНТЕРФАКС-УКРАЇНА – Національний банк України (НБУ) розробив і запропонував до обговорення проєкт постанови “Про затвердження Положення про безвиїзний нагляд за діяльністю з надання фінансових і супровідних послуг”.

Як повідомляється на сайті регулятора, документ розроблено в рамках реалізації вимог закону “Про фінансові послуги та фінансові компанії”.

Вимоги положення поширюються, зокрема, на надавачів фінансових і супровідних послуг та їхніх відокремлених підрозділів, небанківські фінансові групи та їхніх учасників, власників істотної участі, ключових учасників у структурі власності, афілійованих та споріднених осіб надавачів фінансових послуг, іноземних учасників ринку фінансових послуг, які провадять діяльність із надання фінансових та/або супровідних послуг в Україні.

Положення визначає порядок взаємодії та обміну інформацією з відповідальними особами небанківських фінансових груп, іншими особами, охопленими наглядовою діяльністю.

Регулятор уточнює, що положення набуває чинності з 1 січня 2024 року (одразу з введенням у дію нового закону “Про фінансові послуги та фінансові компанії”). Водночас чинне положення про здійснення Нацбанком безвиїзного нагляду на ринках небанківських фінансових послуг, затверджене постановою правління НБУ від 28 грудня 2020 року № 169 (зі змінами), визнають таким, що втратило чинність.