October 17, 2024
Економіка

Справу стосовно топменеджерів ПриватБанку скеровано до суду

Вер 6, 2023

Київ. 6 вересня. ІНТЕРФАКС-УКРАЇНА – Спеціалізована антикорупційна прокуратура (САП) передала до суду справу стосовно колишніх керівників ПАТ КБ “ПриватБанк” – голови правління, його першого заступника, заступника, а також трьох керівників департаментів, повідомляє відомство.

“6 вересня 2023 року прокурор САП за матеріалами досудового розслідування НАБУ скерував до суду обвинувальний акт стосовно колишніх голови правління “ПАТ КБ “Приватбанк”, його першого заступника, заступника, а також трьох керівників департаментів указаного банку”, – ідеться в повідомленні САП у телеграм-каналі в середу.

САП нагадує, що “зазначені особи в грудні 2016 року, за день до визнання ПАТ КБ “ПриватБанк” неплатоспроможним, на підставі неправдивих документів виплатили коштом банку близько 223 млн грн на користь підконтрольних і пов’язаних із ПАТ КБ “ПриватБанк” компаній”.

Як зазначається, кошти перерахували декількома траншами на дві різні компанії: 85,2 млн грн на рахунок однієї пов’язаної з учасниками схеми компанії, ще 136,8 млн грн – на користь іншої. Надалі ці кошти учасники схеми вивели за кордон з метою легалізації.

Крім цього, встановлено, що напередодні націоналізації банку зазначені особи розтратили понад 8,2 млрд грн шляхом незаконного списання зобов’язань компаній-нерезидентів перед AS “Privatbank” (Латвія) за рахунок коштів ПриватБанку, розміщених на кореспондентських рахунках в AS “Privatbank” (Латвія). Крім того, для подальшої неможливості стягнення коштів на користь ПАТ КБ “Приватбанк” і прикриття скоєного злочину особи організували незаконну та документально не обґрунтовану заміну боржника на підконтрольну та пов’язану з ПАТ КБ “ПриватБанк” компанію.

Як інформує САП, дії осіб кваліфіковано: ексголови правління – за ч. 5 ст. 191, ч. 2 ст. 28, ч. 1,2 ст. 366 КК України; колишнього першого заступника голови правління – за ч. 5 ст. 191, ч. 3 ст. 209 КК України; ексзаступника голови правління – за ч. 5 ст. 27, ч. 5 ст. 191 КК України; колишнього начальника департаменту фінансового менеджменту та начальника департаменту операційного напрямку – за ч. 5 ст. 191, ч. 3 ст. 209 КК України; ексначальника департаменту підтримки міжбанківських операцій – ч. 5 ст. 27, ч. 5 ст. 191 КК України.

“За вчинене їм загрожує покарання у вигляді позбавлення волі на строк від восьми до дванадцяти років, з позбавленням права обіймати певні посади на строк до 3 років, з конфіскацією майна”, – наголошується в повідомленні САП.

За інформацією ЗМІ, йдеться про ексголову правління ПриватБанку Олександра Дубілета, його першого заступника Володимира Яценка, ексзаступницю Людмилу Шмальченко, ексначальницю департаменту міжбанківських операцій Надію Конопкіну, колишню начальницю департаменту фінансового менеджменту Олену Бичихіну та екскерівницю департаменту операційного напряму.

Джерело: https://t.me/sap_gov_ua/1639