October 18, 2024
Політика

У Харкові затримано чиновників главку ДМС, які вимагали хабарі за оформлення паспортів, – СБУ

Вер 6, 2023

Харків. 6 вересня. ІНТЕРФАКС-УКРАЇНА – Співробітники Служби безпеки України затримали групу співробітників Головного управління Державної міграційної служби (ДМС) Харківської області на чолі з керівницею одного з районних відділів місцевого підрозділу служби, які вимагали хабарі за безперешкодне оформлення закордонних і внутрішніх паспортів України.

“Затриманим повідомлено про підозру за ч. 3 ст. 28 та ч. 3 ст. 368 Кримінального кодексу України (прийняття пропозиції, обіцянки або одержання неправомірної вигоди службовою особою, вчинене у складі злочинної групи). Зловмисники перебувають під вартою. Їм загрожує до 10 років в’язниці з конфіскацією майна”, – повідомляє СБУ.

За даними спецслужби, схему організувала голова одного з райвідділів місцевого підрозділу ДМС і залучила до неї п’ятьох підлеглих. Учасники навмисно ускладнювали процедуру отримання паспортних документів: відмовлялися від прийому громадян, не реєстрували людей в електронній черзі та не відповідали за контактними телефонами держустанови. Створивши штучні перешкоди, фігуранти пропонували потерпілим свою допомогу в безперешкодному оформленні документів.

За один паспорт вони просили близько 2 тис. грн. За інформацією СБУ, щомісяця члени групи одержували до пів мільйона гривень неправомірної вигоди. Співробітники спецслужби затримали організаторку групи та її спільників під час одержання чергової суми.

Джерело: https://ssu.gov.ua/novyny/sbu-zatrymala-u-kharkovi-chynovnykiv-mihratsiinoi-sluzhby-yaki-vymahaly-khabari-za-vydachu-pasportiv-ukrainy