October 17, 2024
Економіка

Економічне зростання в США почне сповільнюватися до кінця року – голова ФРБ Бостона

Вер 6, 2023

Київ. 6 вересня. ІНТЕРФАКС-УКРАЇНА – Американська економіка сповільнить зростання до кінця поточного року і продовжить зростати слабкими темпами протягом наступного року, вважає голова Федерального резервного банку Бостона Сьюзен Коллінз.

“Я справді чекаю сповільнення наприкінці року і протягом усього 2024 року”, – сказала вона, виступаючи на заході бізнес-об’єднання New England Council.

Серед причин зниження темпів зростання ВВП США Коллінз зазначила скорочення надлишків грошових коштів, накопичених у компаній і населення за час пандемії коронавірусу. Крім того, в економіці почнуть проявлятися наслідки підвищень процентної ставки Федрезервом.

Водночас голова ФРБ Бостона висловила впевненість у тому, що центробанку вдасться сповільнити інфляцію в США до цільових 2%, спричинивши лише помірне зростання безробіття й уникнувши рецесії.

Ставка Федрезерву перебуває на рівні 5,25-5,5% річних. Наступне засідання відбудеться 19-20 вересня. Учасники ринку загалом вважають, що керівництво центробанку утримається від зміни ставки на наступному засіданні, а, може, і зовсім припинить цикл посилення грошово-кредитної політики.

Коллінз, яка не є цього року членом Федерального комітету з операцій на відкритих ринках (FOMC), що голосує, зазначила, що Федрезерв може проявити терпіння в питанні підвищення ставки. На її думку, ФРС вже досягла або наближається до пікового рівня вартості запозичень, проте нових підйомів ставки виключати не можна.