October 17, 2024
Економіка

Вашингтон уже в середу може оголосити про перші постачання Києву боєприпасів зі збідненим ураном – ЗМІ

Вер 6, 2023

Вашингтон. 6 вересня. ІНТЕРФАКС-УКРАЇНА – Адміністрація США планує пізніше в середу оголосити про початок американських постачань Україні боєприпасів зі збідненим ураном, повідомляє Politico з посиланням на неназваного американського чиновника, ознайомленого з ситуацією.

“Адміністрація президента Джо Байдена в рамках нового пакета допомоги вперше поставить Україні снаряди зі збідненим ураном, застосування яких викликає розбіжності. Про постачання оголосять у середу”, – інформує видання.

За словами неназваного представника Пентагону, США вирішили відправити такі боєприпаси, оскільки їх вважають найбільш ефективною зброєю для американських танків Abrams. Перша партія з 10 цих танків прибуде в Україну в середині вересня.

Офіційні особи США запевняють, що хоча збіднений уран і є побічним продуктом збагачення урану, “боєприпаси з ним не становлять радіоактивної загрози”. За даними Politico, у Вашингтоні посилаються на дослідження МАГАТЕ, згідно з яким “наявність залишків збідненого урану, розсіяних у довкіллі, не становить радіологічної небезпеки для населення постраждалих регіонів”.

Видання нагадує, що в таких організаціях, як Міжнародна коаліція із заборони уранової зброї, наголошують: дотик до частинок збідненого урану або їх проковтування може становити загрозу для здоров’я, зокрема спричиняти рак.

У червні The Wall Street Journal повідомляла, що в Білому домі розглядають можливість постачання Києву таких боєприпасів.

До цього, у квітні, стало відомо, що британська влада передала Україні декілька тисяч снарядів для танків Challenger 2, частина яких містять збіднений уран.

У липні влада США ухвалила рішення поставити Україні касетні боєприпаси, які заборонені більш ніж у 100 країнах.