October 17, 2024
Економіка

Експертні команди України та США проведуть консультації про те, які інструменти можуть бути задіяні для звільнення цивільних полонених – Кулеба

Вер 7, 2023

Київ. 7 вересня. ІНТЕРФАКС-УКРАЇНА – Міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба і державний секретар США Ентоні Блінкен домовилися, що експертні команди України і США проведуть консультації про те, які інструменти можуть бути задіяні для звільнення з російського полону цивільних.

“Я поінформував державного секретаря про те, що Росія зараз втілює наймасштабнішу в новітній історії операцію із захоплення цивільних людей у полон. Десятки тисяч людей цивільних, не військових, опиняються в російському полоні лише тому, що вони українці, і з якоїсь причини не подобаються російській окупаційній владі”, – сказав Кулеба на спільній пресконференції з держсекретарем США Ентоні Блінкеном у Києві.

Він зазначив, що світу потрібні більш дієві механізми для того, щоб рятувати цих людей. Міністр наголосив, що “не можна дозволити Росії створити прецедент, яким користуватиметься і вона, й інші режими, які чинять зло, щоб використовувати цивільних людей як заручників”.

“Тому ми домовилися, що наші експертні команди проведуть консультації щодо того, які інструменти, наявні в міжнародному праві, можуть бути задіяні для звільнення цих людей, а в разі необхідності, які інструменти мають бути створені для того, щоб цих людей рятувати”, – повідомив глава МЗС України.

Крім цього, Кулеба подякував Блінкену за те, що “в центрі будь-яких дискусій для державного секретаря завжди перебуває людина, її безпека, її права і свобода”.

За його словами, це стосується навіть таких речей, як повернення Макдональдса в Україну, “який став символом повернення великого американського бізнесу і символом впевненості в тому, що в Україні можна вести свій бізнес”.