October 17, 2024

ЄС шукає рішення для українського зернового експорту після 15 вересня – представниця ЄК

Вер 7, 2023

Київ. 7 вересня. ІНТЕРФАКС-УКРАЇНА – Питання експорту українського зерна обговорюється в ЄС для пошуку рішення, яке задовольнить усі сторони, але наразі такого рішення не дійшли, повідомила офіційна представниця Єврокомісії (ЄК) Міріам Гарсія Феррер.

“Жодного рішення не було ухвалено. І те, що ми робили в рамках координаційної платформи, яка вперше збиралася минулого вівторка, – обговорювали різні опції поліпшення транспортування, щоб зернові могли вивозитися з України. Але жодного іншого рішення не було ухвалено. Розглядаються різні рішення”, – відповіла прессекретарка у четвер на брифінгу в Брюсселі на запитання щодо ситуації з автономними торговельними заходами в інтересах Болгарії, Угорщини, Польщі, Румунії та Словаччини, що добігають кінця 15 вересня.

За її словами, потрібно дійти консенсусу, щоб, з одного боку, підтримати Україну, а з іншого – не допустити значних негативних наслідків для п’яти прикордонних країн.

Вона уточнила, що у вівторок на засідання платформи, окрім п’яти прикордонних країн, було запрошено Хорватію і країни Балтії як можливі альтернативні маршрути.

“На технічному рівні ми обговорюємо це питання з державами-членами, щоб спробувати дійти найкращого рішення. Ми сподіваємося знайти таке, яке задовольнить усі сторони”, – зазначила представник ЄК.

У зв’язку з повідомленнями про намір України поскаржитися на Єврокомісію до Світової організації торгівлі через порушення торговельних заходів Гарсія Феррер пояснила, що ЄК діє згідно з процедурою, та послалася на розпорядження, що передбачає, що за певних виключних обставин можуть бути вжиті тимчасові обмежувальні заходи. Це, сказала прессекретарка, те, що було зроблено в травні з подальшим продовженням до 15 вересня. І до цієї дати Єврокомісія має ухвалити рішення щодо цієї ситуації.

Європейська комісія заборонила імпорт пшениці, кукурудзи, ріпаку та насіння соняшнику українського походження до Болгарії, Угорщини, Польщі, Румунії та Словаччини на період із 2 травня до 5 червня 2023 року.

У Брюсселі заявили, що ці “виняткові та тимчасові превентивні заходи” необхідні з огляду на переповнення складів і складнощі через серйозні “вузькі місця” в логістиці, з якими зіткнулися зазначені п’ять держав.

Єврокомісія також повідомила, що транзит цих товарів цими п’ятьма країнами далі до ЄС або до інших держав за його межами зберігається.

5 червня було ухвалено рішення про продовження до 15 вересня тимчасових заходів щодо експорту чотирьох видів сільгосппродукції з України до Болгарії, Угорщини, Польщі, Румунії та Словаччини.