October 19, 2024

Майже половина всієї енергосистеми України постраждала внаслідок атак РФ – Стефанчук

Вер 8, 2023

Київ. 8 вересня. ІНТЕРФАКС-УКРАЇНА – Майже половина всієї енергетичної системи України постраждала внаслідок ракетних і дронових атак Російської Федерації, заявив голова Верховної Ради Руслан Стефанчук.

“Атакуючи цивільні об’єкти, руйнуючи критичну інфраструктуру, російський режим насамперед мав на меті знищити українську енергетику… Унаслідок ракетних і дронових атак постраждала майже половина всієї енергосистеми моєї країни. За оцінкою Світового банку, збитки енергетичної, газової та теплової інфраструктури перевищують $10 млрд”, – сказав Стефанчук, виступаючи на сесії “Енергетична безпека та міжнародне співробітництво” в рамках парламентського саміту країн “Великої сімки” (G7) у Токіо (Японія) в п’ятницю.

Водночас, окрім прямих атак, за його словами, має місце і фактор окупації. Так, на тимчасово окупованій території опинилося 21 ГВт енергопотужностей, і Україна втратила 75% вітрової та понад 20% сонячної генерації.

“Але найболіснішим стало захоплення Запорізької АЕС, яка до вторгнення забезпечувала майже половину української атомної генерації. Страшніша за втрату енергогенерації загроза ядерної катастрофи. Перетворення ЗАЕС на військовий об’єкт і непередбачуваність дій окупантів ставить світ на межу повторення нового Чорнобиля або нової Фукусіми”, – додав спікер.

Він наголосив, що вихід російських військ зі станції та демілітаризація району ЗАЕС є єдиним безпечним сценарієм.

“Переконаний, що настав час для запровадження санкцій проти ядерного сектору Росії. Насамперед, проти “Росатому” та його дочірніх компаній. Торгівля ядерним паливом і технологіями конвертується Кремлем у зброю, що вбиває українців”, – зазначив Стефанчук.

Як повідомлялося, 6-10 вересня голова Верховної Ради України Руслан Стефанчук перебуває з робочим візитом у Японії. У Токіо спікер бере участь у парламентському саміті країн “Великої сімки” (G7). Він запрошений як спеціальний гість саміту. Програма візиту передбачає низку двосторонніх зустрічей і виступ Стефанчука перед учасниками парламентського саміту G7.