October 19, 2024

Вартість оренди кімнати в Лондоні перевищила тисячу фунтів на місяць уперше в історії

Вер 8, 2023

Лондон. 8 вересня. ІНТЕРФАКС-УКРАЇНА – Середня ціна за оренду кімнати в Лондоні вперше в історії подолала позначку в тисячу фунтів стерлінгів ($1,25 тис.) на місяць, за даними сайту SpareRoom, на якому люди шукають сусідів для спільної оренди житла.

У серпні кімнати в британській столиці подорожчали на 15% у річному вираженні. Зростання вдвічі випередило інфляцію в країні.

Середня вартість оренди кімнати загалом у країні становить 794 фунти за місяць, що також є новим історичним максимумом.

Зростання ставок оренди у Великій Британії спричинене дефіцитом пропозиції, оскільки багато господарів житла, які раніше здавали його, тепер продають свою власність на тлі зльоту цін на нерухомість. Тим часом попит на кімнати зріс через високу інфляцію, що змусила багатьох низькооплачуваних співробітників, які працюють у Лондоні, шукати шляхів для економії.

Кількість тих, хто шукає кімнату в Лондоні порівняно із серпнем 2019 року, підскочила на 20 тис. осіб, тоді як кількість доступних для винаймання кімнат за цей період впала на 10 тис.

“Нині вже не можна заробляти на здачі житла так, як 10 або 15 років тому, і люди намагаються якось компенсувати свої витрати, – зазначив директор SpareRoom Метт Гатчінсон. – Процентні ставки підскочили, і власники стали більше платити за іпотекою. Крім того, рентабельність оренди житла впала через різні податки”.

Глава Банку Англії Ендрю Бейлі, який виступав у парламенті в середу, висловив побоювання з приводу впливу зростання ставок на ринок оренди житла, і особливо на найбюджетніший його сегмент. При цьому він заявив, що високі ставки необхідні для того, щоб стримати інфляцію.

Елізабет Стімен, що відповідає за нагляд над фінансовою політикою в Банку Англії, зізналася, що чотири покоління її сім’ї живуть разом, бо “для молоді стає дедалі важчим завданням знайти житло, яке вони можуть собі дозволити”.