October 21, 2024

Суд засудив до позбавлення волі 5 бойовиків РФ, які воювали проти України біля Маріуполя та Бахмута – СБУ

Вер 9, 2023

Київ. 9 вересня. ІНТЕРФАКС-УКРАЇНА – За матеріалами Служби безпеки України суд засудив до реальних термінів ув’язнення ще п’ятьох учасників окупаційних угруповань РФ, які воювали проти України на східному фронті.

“Українські захисники взяли чотирьох бойовиків у полон під час бойових зіткнень у районах Бахмута та Авдіївки. Ще одного – затримали під час виконання ним ворожих розвідзавдань у Запоріжжі. Один зі зловмисників отримав 12 років в’язниці, решта троє – 10 років, ще один зловмисник засуджений до 9 років ув’язнення”, – повідомляє пресслужба СБУ в телеграм-каналі.

Зазначається, що серед злочинців – командир підрозділу окупаційних угруповань РФ, який ще задовго до повномасштабного вторгнення вступив до лав “народної міліції ЛНР”.

Також засуджено бойовика з тимчасово окупованої Луганщини, який уже двічі був у полоні українських захисників. Першого разу його обміняли, але невдовзі він знову опинився в лавах регулярних військ РФ. У складі ворожого підрозділу злочинець брав участь у стримуванні українського контрнаступу на східному фронті.

Крім того, тюремні терміни отримали ще двоє бойовиків підконтрольного Росії батальйону “Восток”. Один із них у складі артилерійського розрахунку утримував позиції загарбників у районі Ясинуватої Донецької області.

Інший – у 2014 році пройшов “навчання” у військовому таборі на території тимчасово окупованої Донецької області. Потім його призначили на посаду механіка-водія ворожого БТР і відправили воювати проти сил АТО. Згодом він залишив своїх ватажків і потай переїхав до Запоріжжя. Уже на початку повномасштабного вторгнення РФ зловмисник відновив зв’язок із бойовиками та збирав для них розвідінформацію в області. Зловмисника було затримано в результаті спецоперації СБУ на території регіону в березні 2023 року.

Окрім цього, засуджено учасника російського угруповання “Оплот”, який брав участь у боях проти ЗСУ поблизу Донецька та Маріуполя.

Розслідування проводили співробітники СБУ в Запорізькій, Донецькій та Луганській областях за процесуального керівництва органів прокуратури.

Джерело: https://t.me/SBUkr/9597