October 21, 2024

Міноборони створило в найбільш замінованих областях України оперативні групи з координації розмінування

Вер 9, 2023

Київ. 9 вересня. ІНТЕРФАКС-УКРАЇНА – Міністр оборони України ухвалив рішення про створення на деокупованих територіях України оперативних груп, призначених для координації робіт із гуманітарного розмінування, повідомляє пресслужба Міністерства оборони України.

“Близько 174 000 кв. км, включаючи 14 000 кв. км морських акваторій території України вважаються такими, що повинні бути обстежені на наявність ризиків від вибухонебезпечних предметів. Це території, на яких велись або ведуться активні бойові дії, які перебувають в тимчасовій окупації, та території, по яких були нанесені авіаційні та ракетні удари. Найбільші масштаби забруднення ідентифіковані в Харківській, Херсонській та Миколаївській областях”, – зазначається в повідомленні в телеграм-каналі.

Зазначається, що наразі в цих областях запроваджено новітні методи очищення територій із використанням дронів, машин механізованого розмінування та саперів із засобами пошуку. Використання цієї методології дає змогу набагато швидше визначати межі територій, що підлягають подальшому гуманітарному розмінуванню, та знімати “підозри” із земель, які є безпечними для використання.

"Для підвищення ефективності координації та взаємодії підрозділів, що здійснюють розмінування деокупованих територій, міністром оборони України було прийнято рішення про утворення в зазначених областях оперативних груп з координації заходів розмінування при обласних військових адміністраціях під керівництвом офіцерів секретаріату Національного органу з питань протимінної діяльності", – повідомили в міністерстві.

Джерело: https://t.me/ministry_of_defense_ua/7963