October 22, 2024

60% українців називають корупцію однією з основних проблем вітчизняної охорони здоров'я – опитування

Вер 11, 2023

Київ. 11 вересня. ІНТЕРФАКС-УКРАЇНА – У липні 2023 року 28% опитаних українців підтвердили, що за останні 12 місяців їм доводилося доплачувати за медичні послуги в державних медичних закладах, тоді як у травні 2021-го таких було 33%. Про це свідчить опитування Фонду “Демократичні ініціативи” ім. Ілька Кучеріва, проведене спільно з Київським міжнародним інститутом соціології з 3 до 17 липня 2023 року.

“У липні 2023 року ми поставили три індикативні запитання, за допомогою яких протягом 2019-2021 рр. спостерігали, як громадяни сприймають зміни, пов’язані з реформою охорони здоров’я. Зокрема, йдеться про “доплати” за медичні послуги у державних лікарнях/поліклініках, готовність громадян “віддячувати” лікарям грошима за отримання якісної допомоги та їхню думку про нагальні зміни у системі охорони здоров’я”, – йдеться в повідомленні за підсумками дослідження, оприлюдненому в понеділок на офіційному сайті Фонду.

Як повідомляється, “28% опитаних підтвердили, що за останні 12 місяців їм доводилося доплачувати за медичні послуги під час прийому лікаря або за медичну процедуру (укол, перев’язку тощо) чи діагностику (рентген, УЗД тощо) в державних лікарнях/поліклініках. 32% респондентів повідомили, що їм не доводилося доплачувати, а 39% опитаних сказали, що не зверталися за такими послугами, і менш як відсоток вирішили не відповідати на це запитання”.

Для порівняння соціологи наводять такі дані: у травні 2021 року частка тих, кому довелося доплачувати, становила 33%. Аналіз даних показав, що жінки (31%) дещо частіше, ніж чоловіки (24%), були змушені доплачувати за медичні послуги в державних закладах охорони здоров’я.

Соціологи фіксують, що в липні 2023 року, відповідаючи на запитання щодо проблем у сфері охорони здоров’я, які потребують першочергового вирішення, найчастіше (60%) громадяни називали корупцію та кругову поруку серед керівників медичних закладів.

Друге місце посіла вимога зменшити вартість ліків (54%). Третє місце розділили необхідність забезпечити лікарні та поліклініки обладнанням для лікування та діагностики (52%) і відповідальність лікарів за здоров’я пацієнтів і результати лікування (51%). “Майже половина опитаних вимагають встановити прозорі та доступні ціни на медичні послуги в лікарнях (48%) і забезпечити належне лікування та реабілітацію поранених ветеранів (46%)”, – зазначається в повідомленні.

Майже кожен третій респондент серед проблем, які треба вирішувати насамперед, зазначив такі: припинити стягнення “добровільних” поборів у лікарнях, поліклініках і пологових будинках (36%), збільшити кількість професійних лікарів-терапевтів і сімейних лікарів (35%), підвищити контроль за якістю медичної освіти (34%) та підвищити оплату праці лікарів та медперсоналу (30%).

Соціологи зазначають, що у воєнний час порівняно з 2021 роком “суттєво зросла пріоритетність боротьби з корупцією та круговою порукою серед керівників медичних закладів і встановлення прозорих та доступних цін на медичні послуги в лікарнях. У п’ятірці вимог з’явився суспільний запит на належне лікування та реабілітацію ветеранів”.

Опитування здійснювалося методом face-to-face в усіх регіонах України, крім АР Крим, Донецької, Луганської та Херсонської областей. У Запорізькій і Харківській областях опитування проводилося на тих територіях, які контролює уряд України і на яких не ведуться бойові дії. Опитано 2011 респондентів віком від 18 років.

Джерело: dif.org.ua