October 22, 2024

На Одещині СБУ затримала посадовців, які продавали "посвідчення моряка" ухилянтам

Вер 11, 2023

Київ. 11 вересня. ІНТЕРФАКС-УКРАЇНА – В Одеській області Служба безпеки України затримала посадовців, які продавали “посвідчення моряка”, що давало змогу ухильникам виїжджати за кордон, інформують в СБУ.

“Служба безпеки ліквідувала ще одну схему ухилення від мобілізації та нелегального виїзду за кордон в Одеській області. У результаті комплексних заходів затримано двох зловмисників: співробітника Ізмаїльського морпорту, а також чиновника Дунайської кваліфікаційної комісії Держслужби морського і внутрішнього водного транспорту та судноплавства”, – йдеться в повідомленні української спецслужби в телеграм-каналі в понеділок.

За інформацією СБУ, за гроші посадовці пропонували ухилянтам виїхати за межі України як судноводії торговельних кораблів.

“Для цього фігуранти “допомагали” своїм клієнтам “гарантовано” скласти іспит на отримання відповідної кваліфікації. Вартість таких послуг становила від $700 до $1,2 тис. Сума залежала від наявності первинних навичок з морської справи та фінансових можливостей ухилянтів”, – уточнюють в СБУ.

У такий спосіб, як зазначають у спецслужбі, посадовці “заробили” майже 2 млн у гривневому еквіваленті.

Співробітники СБУ затримали обох фігурантів під час передачі неправомірної вигоди.

На підставі отриманих доказів затриманим повідомлено про підозру за ч. 3 ст. 368 Кримінального кодексу України (прийняття пропозиції, обіцянки або одержання неправомірної вигоди службовою особою).

Підозрюваних взято під варту, триває розслідування щодо встановлення всіх обставин злочину.

Заходи з блокування корупційної схеми проводили співробітники СБУ в Одеській області спільно з Національною поліцією за процесуального керівництва обласної прокуратури.

Джерело: https://t.me/SBUkr/9612