October 23, 2024

Ракета SpaceX стартувала на орбіту з новою партією інтернет-супутників Starlink

Вер 12, 2023

Вашингтон. 12 вересня. ІНТЕРФАКС-УКРАЇНА – Ракета-носій Falcon 9 у вівторок за київським часом стартувала на орбіту з черговою партією з 21 міні-супутника для поповнення орбітального угруповання глобальної мережі інтернет-покриття системи Starlink, повідомила компанія-розробник SpaceX.

Запуск ракети було здійснено зі стартового майданчика SLC-4E на базі американських Космічних сил Ванденберг у Каліфорнії в понеділок о 23:57 за Тихоокеанським часом США (о 09:57 за Києвом). Приблизно через годину після старту супутники будуть виведені на орбіту.

Це 107-й за рахунком запуск інтернет-супутників із травня 2019 року в межах проєкту Starlink і 38-й із початку поточного року. SpaceX вивела на орбіту вже понад п’ять тисяч таких супутників. Частина з них вийшла з ладу або зійшла з орбіти. Понад 4,7 тис. апаратів залишаються на орбіті в робочому стані.

У межах запуску перший багаторазовий ступінь ракети-носія, який використовують в 11-й раз, матиме після відділення здійснити керовану вертикальну посадку на морську платформу-дрон Of Course I Still Love You, що розташовується в Тихому океані.