October 24, 2024

Зростання ВВП США сповільниться до 1,2% у 2024 році – Асоціація американських банкірів

Вер 12, 2023

Нью-Йорк. 12 вересня. ІНТЕРФАКС-УКРАЇНА – Економіка США, ймовірно, уникне рецесії, якщо Федеральна резервна система зупинить підйом відсоткових ставок, але темпи зростання неминуче сповільняться наступного року через вищу вартість запозичень, вважають економісти найбільших банків країни.

Вони прогнозують збільшення ВВП на 1,2% у 2024 році порівняно з очікуваним цього року підвищенням приблизно на 2%, пише MarketWatch.

Проте економісти дедалі оптимістичніші щодо того, що ФРС зможе домогтися “м’якої посадки” економіки, тобто підвищення ставок рівно настільки, щоб знизити високу інфляцію, але не викликати водночас рецесії. Ще навесні минулого року більшість економістів вважала, що рецесія неминуча.

Скептицизм щодо “м’якої посадки” був цілком обґрунтованим з історичного погляду, визнала голова економічного комітету Асоціації американських банкірів (ABA) Сімона Мокута. “Це правда, що ми робимо ставки на щось нетипове”, – сказала вона.

Лише раз або двічі у своїй історії Федрезерв зміг здійснити “м’яку посадку”.

“З огляду на як продемонстрований, так і очікуваний прогрес у сфері інфляції більшість членів ФРС вважають, що цикл посилення вичерпав себе, – зазначає Мокута, яка також є головним економістом State Street Global Advisors. – Однак битви з інфляцією ще не виграно, тому Федрезерв має зберігати пильність”.

ABA прогнозує, що зростання споживчих цін (індекс CPI) сповільниться до 2,2% у 2024 році з нинішніх 3,2%.

Однак різке підвищення процентних ставок за останні півтора року, ймовірно, значно тиснутиме на економіку в майбутні місяці, попереджають економісти ABA. Очікується, що споживачі скоротять витрати, водночас компанії вже зменшили інвестиції.

Мокута вважає малоймовірним значне зростання безробіття, яке зазвичай відбувається за зростання процентних ставок. Компанії стали неохоче звільняти працівників через хронічну нестачу кваліфікованих співробітників. Уповільнення економічного зростання в США, ймовірно, призведе до зростання безробіття до 4,4% наступного року з поточного рівня в 3,8%, за прогнозом ABA.

Водночас Еббі Джозеф Коен, колишня головний аналітик щодо США Goldman Sachs, говорить про посилення ймовірності економічного спаду.

“Хоча я не думаю, що рецесія нині є найімовірнішим сценарієм, я вважаю, що ймовірність рецесії підвищується останніми місяцями”, – сказала вона, виступаючи в ранковому шоу на CNBC.

Експерт вважає, що буде складніше прогнозувати розвиток економіки США в наступні 12-18 місяців, оскільки політичні проблеми в рік президентських виборів можуть вплинути на очікування. Також, наприклад, якщо терміну ухвалення Конгресом нового федерального бюджету до 30 вересня не буде дотримано, є імовірність “шатдауну” – припинення роботи федеральних органів влади в жовтні.

Аналітики Bespoke Investment Group вважають, що ринок американських держоблігацій, обсяг якого становить близько $25 трлн, свідчить про ймовірність початку рецесії приблизно в середині 2024 року.

Наприкінці жовтня минулого року дохідність тримісячних держпаперів перевищила аналогічний показник десятирічних бондів. Це явище називається інверсією, і воно було надійним провісником минулих рецесій, виходячи з даних із початку 1960-х років. Зазвичай економічний спад відбувався в середньому через 589 днів після початку інверсії, за розрахунками експертів.