October 24, 2024

Польща закликає ЄК продовжити заборону на імпорт зерна з України після 15 вересня – ЗМІ

Вер 12, 2023

Київ. 12 вересня. ІНТЕРФАКС-УКРАЇНА – У вівторок Рада міністрів Польщі ухвалила постанову, у якій закликає Єврокомісію продовжити заборону на імпорт зерна з України після 15 вересня поточного року, передає “Польське радіо”.

“На засіданні у вівторок Рада міністрів ухвалила постанову щодо продовження превентивних заходів на імпорт деяких продуктів з України. У документі польський уряд закликає Єврокомісію продовжити заборону на імпорт зерна з України після 15 вересня 2023 року”, – повідомляє радіо.

“В іншому разі Польща самостійно запровадить таку заборону на державному рівні”, – наголошується в повідомленні.

У тексті документа зазначено, що заборона діятиме до “врегулювання відносин із сільськогосподарських питань між Польщею та Україною”.

Польське телебачення нагадує, що заборону на ввезення зерна з України до п’яти сусідніх із нею країн ЄС – Польщі, Болгарії, Угорщини, Румунії та Словаччини – було запроваджено в травні 2023 року після укладення з цими країнами угоди щодо української агропродовольчої продукції. Спочатку заборона діяла до 5 червня, потім її продовжили до 15 вересня.

Як повідомлялося, прем’єр-міністр України Денис Шмигаль заявляв, що Україна буде змушена звернутися до арбітражу Світової організації торгівлі (СОТ) щодо компенсації збитків за порушення норм Генеральної угоди з тарифів і торгівлі (ГАТТ) у разі блокування Польщею експорту українського зерна.

“Україна, попри війну і блокування росією наших портів, дотримується своїх зобовʼязань як за Угодою про асоціацію з ЄС, так і за правом СОТ. Ми не мали й не маємо намірів шкодити польським фермерам. Ми дуже цінуємо підтримку від польського народу і польських родин”, – написав Шмигаль у соцмережі Х (раніше – Twitter).

Водночас прем’єр наголосив, що в разі порушення торгового права “в інтересах передвиборчого політичного популізму” Україна буде змушена звернутися до арбітражу СОТ щодо компенсації збитків за порушення норм Генеральної угоди з тарифів і торгівлі (ГАТТ).

Джерело: https://www.polskieradio.pl/5/1222/Artykul/3240564,polska-stawia-ultimatum-ws-ukrainskiego-zboza-premier-nie-zgodzimy-sie-na-rozchwianie-naszego-rynku-rolnego