October 25, 2024

До парламенту Болгарії внесено законопроєкт про дозвіл імпорту українського зерна після 15 вересня

Вер 13, 2023

Київ. 13 вересня. ІНТЕРФАКС-УКРАЇНА – Законопроєкт, що дозволяє імпорт українського зерна після 15 вересня, внесено на розгляд депутатів парламенту Болгарії представниками правлячої більшості, повідомило болгарське видання 24chasa.bg.

“З огляду на солідарність Болгарії з Україною і вважаючи, що є необхідність забезпечення постачань сільськогосподарської продукції, щоб гарантувати продовольчу безпеку у світовому масштабі без ризику для конкурентоспроможності болгарських виробників, Болгарія не підтримає продовження до кінця року заборони на імпорт зерна з України, яка спливає 15 вересня”, – йдеться в проєкті документа, підписаному представниками парламентської більшості.

Згідно з повідомленням, законопроєкт розглядали на засіданні економічного комітету парламенту, за проголосували 10 депутатів, четверо проти, два утрималися.

Болгарське видання нагадало, що міністр сільського господарства Болгарії Кирило Ватєв підтримує ідею заборони, зокрема на імпорт соняшнику щонайменше до нового року, пропонуючи розширити список заборонених до ввезення в країну продуктів за рахунок нерафінованої олії та сухого молока.

За даними видання, пропозицію парламентаріїв різко розкритикували і профільні аграрні асоціації.

Єврокомісія 5 червня продовжила до 15 вересня заборону на експорт чотирьох культур: пшениці, кукурудзи, ріпаку та соняшнику з України до Болгарії, Угорщини, Польщі, Румунії та Словаччини. При цьому транзит цих товарів через ці країни дозволено.

Україна багато років експортувала основний обсяг зерна та іншої агропродукції через свої порти на Чорному морі. Однак після початку повномасштабної війни РФ проти України робота цих портів була сильно обмежена, через що експортні потоки було значною мірою переорієнтовано на Європу. Українська агропродукція стала у великих обсягах осідати в сусідніх з Україною країнах ЄС, що викликало невдоволення місцевих фермерів. Найбільше постраждав агросектор Польщі, Болгарії, Угорщини, Словаччини та Румунії.

Джерело: https://www.24chasa.bg/biznes/article/15474494