October 25, 2024

SEC наразі не поспішає із запровадженням обов'язкового кліматичного розкриття, що викликало політичні суперечки

Вер 13, 2023

Вашингтон. 13 вересня. ІНТЕРФАКС-УКРАЇНА – Комісія з цінних паперів і бірж (SEC) США не називає термінів ухвалення обов’язкових вимог щодо розкриття кліматичної інформації, продовжуючи вивчати коментарі від учасників ринку під час громадських консультацій.

“Ми не намагаємося встигнути до певного часу”, – сказав на слуханнях у Конгресі голова SEC Гері Генслер.

За його словами, зокрема, співробітники комісії вивчають питання про доцільність розкриття публічними компаніями викидів за Scope 3 (тобто за всім ланцюжком виробництва і поставок), і дав цим зрозуміти, що ця вимога може не потрапити до фінального варіанту нормативного акта SEC.

“У зв’язку зі Scope 3 було порушено дійсно важливі питання. Нам потрібно подумати, що робити зі Scope 3”, – вважає він.

Згідно з проєктом нормативного акта SEC, для великих компаній планувалося ввести обов’язкове розкриття викидів і за Scope 3.

Планований акт SEC викликав бурхливу дискусію, зокрема й на політичному рівні.

Конгресмени-республіканці внесли на розгляд Палати представників законопроєкт, покликаний заблокувати нормативний акт комісії (яку наразі контролює Демократична партія). Компанії, згідно з республіканським законопроєктом, зобов’язані будуть розкривати лише суттєві для інвесторів відомості.

Республіканці вважають, що ESG-вимоги до компаній є політично вмотивованими, передбачають розкриття несуттєвої для інвесторів інформації, що призводить до зниження інвестиційного доходу американців від вкладень на фінансовому ринку.

Водночас 80 членів Конгресу від Демократичної партії звернулися з колективним листом до Генслера із закликом якнайшвидше завершити розробку документа з огляду на високий інтерес інвесторів до цієї тематики.

SEC оприлюднила свій проєкт у березні 2022 року, надіславши його на громадські консультації. Згідно з проєктом, емітентів планували зобов’язати включати до проспектів і звітності інформацію про пов’язані з кліматом ризики, що можуть мати значний вплив на бізнес, фінансові показники. Комісія отримала під час обговорення понад 15 тис. відгуків.