October 25, 2024

СБУ викрила нові схеми для ухилянтів, затримано керівників військкомату та філії університету

Вер 13, 2023

Київ. 13 вересня. ІНТЕРФАКС-УКРАЇНА – Служба безпеки України заблокувала ще п’ять каналів нелегального виїзду за кордон чоловіків призовного віку, серед затриманих фігурантів – начальник одного з районних військкоматів на Харківщині та керівник філії приватного університету в Рівному, інформують у СБУ.

“За гроші зловмисники “допомагали” своїм клієнтам виїжджати до країн Євросоюзу на підставі підроблених документів або в обхід контрольно-пропускних пунктів. Вартість таких “послуг” становила від $800 до $8 тис. Сума залежала від терміновості виїзду та наявності посередників”, – ідеться в повідомленні української спецслужби в телеграм-каналі в середу.

За інформацією СБУ, в такий спосіб вдалося запобігти незаконному переправленню за межі України понад сотні ухилянтів.

Так, згідно з повідомленням, у Харківській області затримано начальника районного військкомату, який продавав потенційним призовникам фіктивні довідки про непридатність до служби через стан здоров’я.

“Для реалізації схеми посадовець залучав своїх спільників із місцевої військово-лікарської комісії, які записували клієнтам “важкі діагнози”. Одержану підробку ухилянти планували використати для виїзду за кордон”, – уточнюється в повідомленні.

У Рівному, як інформують у спецслужбі, військова контррозвідка СБУ затримала директора обласної філії одного з приватних університетів.

“За хабарі посадовиця гарантувала військовозобов’язаним позачергове зарахування до вищого навчального закладу із правом відтермінування призову. В подальшому вона обіцяла “студентам” відправити їх за кордон під виглядом навчання у партнерському закладі освіти в одній із країн ЄС”, – зазначається в повідомленні.

На Закарпатті ліквідовано ще два канали нелегальної міграції за межі України. Так, у Тячівському районі зловмисник переправляв ухилянтів через річку, що проходить уздовж кордону.

Іншу схему організувала жителька Берегівського району, яка переводила своїх клієнтів через кордон лісовими стежками.

В Івано-Франківській області, як повідомляють у СБУ, викрито трьох ділків, які виводили ухилянтів за кордон важкодоступною гірською місцевістю.

Джерело: https://t.me/SBUkr/9633