October 26, 2024

Казахстан знизив прогноз видобутку нафти на 2023 р. через наслідки енергоаварії на заході країни

Вер 13, 2023

Астана. 13 вересня. ІНТЕРФАКС-КАЗАХСТАН – Казахстан скоригував прогноз видобутку нафти на 2023 рік у бік зниження, до 89 млн тонн, через наслідки енергоаварії на заході республіки, повідомили агентству “Інтерфакс-Казахстан” у Міненерго країни.

“Унаслідок обмеження електтропостачання Мангістауської області, зокрема на об’єкти нафтовидобувних підприємств, як наслідок було зниження виробництв нафти. У зв’язку з цим прогноз видобутку нафти очікується на рівні 89 млн тонн”, – заявили в міністерстві.

Раніше прогноз на поточний рік було закладено на рівні 90,5 млн тонн нафти. Таким чином, його знижено на 1,7%.

Раніше глава Міненерго Алмасадам Саткалієв висував припущення, що прогноз видобутку буде скориговано до 80,4 млн тонн нафти через наслідки енергоаварії на заході Казахстану. Він зазначав, що зниження можливе також через планові та непланові ремонти на родовищах.

3 липня на МАЕК через різке збільшення підживлення на котлі сталася вимушена зупинка енергоблока N1. Через аварійне вимкнення енергоблока сталося накидання потужності на транзитну ЛЕП 220 кВ Актау – Атирау – Уральськ – ЄЕС Росії, внаслідок чого спрацювала протиаварійна автоматика з вимкненням ліній 220 кВ Тенгіз – Бейнеу. Як наслідок, енергосистема Мангістауської області перейшла на ізольовану роботу зі зниженням частоти та відключенням споживачів. Далі розвиток аварії перейшов на Атирауський енерговузол із виведенням в ізольовану роботу (від транзитної ЛЕП 220 кВ) електростанцій “Тенгізшевройла” (оператор розробки родовища Тенгіз), NCOC (оператор Кашагана), Атирауської ТЕЦ, Атирауського НПЗ, КТК-К, половини міста Атирау і районів області.

Ремонт енергоблока N1 на МАЕК було завершено 9 липня. Запустити його вдалося з другої спроби.

11 серпня аварія на МАЕК знову стала причиною масштабного вимкнення електроенергії – спочатку вимкнулися 2 турбоагрегати на ТЕЦ-2, це призвело до подальших вимкнень споживачів – в Атирауському енерговузлі на 45 МВт, у Мангістауському енерговузлі на 98 МВт. Того самого дня сталася ще одна аварія: відключився блок N3 на ТЕС МАЕК зі зниженням навантаження на 147 МВт, що призвело до обмеження споживання електричної потужності на 55 МВт в Атирауському енерговузлі і на 35 МВт у Мангістауському енерговузлі.

Аварії на МАЕК позначилися на падінні добового видобутку нафти в країні, оскільки основні нафтові родовища Казахстану зосереджені на заході.

20 серпня всі обмеження в енергопостачанні було знято, добовий видобуток нафти і газу відновився.