October 26, 2024

На Одещині посадовці ВЛК сприяли тим, хто ухилявся від служби

Вер 13, 2023

Київ. 13 вересня. ІНТЕРФАКС-УКРАЇНА – В Одеській області викрито посадових осіб військово-лікарської комісії, які допомагали військовозобов’язаним ухилятися від призову на службу, інформують в Офісі генерального прокурора.

“За процесуального керівництва Офісу генерального прокурора повідомлено про підозру голові військово-лікарської комісії та двом секретарям цієї комісії у службовому підробленні та пособництві в ухиленні від призову на військову службу під час мобілізації (ч. 2 ст. 28, ч. 1 ст. 366, ч. 5 ст. 27, ч. 2 ст. 28, ч. 1 ст. 336 КК України)”, – ідеться в повідомленні відомства в телеграм-каналі в середу.

Крім того, як зазначається в повідомленні, п’ятьом військовозобов’язаним повідомлено про підозру в ухиленні від призову на військову службу під час мобілізації (ч. 2 ст. 28, ч. 1 ст. 336 КК України).

За даними слідства, голова військово-лікарської комісії Білгород-Дністровського районного територіального центру комплектування та соціальної підтримки разом із секретарями цієї комісії та іншими невстановленими наразі особами, організували схему протиправного збагачення.

У прокуратурі зазначають, що посадовці ВЛК допомагали військовозобов’язаним особам призовного віку ухилитися від призову на військову службу під час мобілізації за станом здоров’я та знятися з військового обліку.

За інформацією відомства, потенційні ухилянти передавали свої анкетні дані та фотографії невстановленим наразі особам. Ті, у свою чергу, забезпечували взяття на військовий облік у Білгород-Дністровському РТЦК та СП без їх присутності, а також направлення їх на проходження військово-лікарської комісії для визначення стану здоров’я.

“Надалі голова військово-лікарської комісії разом із секретарями складали та видавали на ім’я ухилянтів довідки, до яких вносили неправдиві відомості про проведення медичного огляду та встановлення діагнозу. На підставі такого діагнозу їх визнавали непридатними до військової служби. Чоловікам видавали тимчасові посвідчення військовозобов’язаних із внесенням інформації щодо визнання непридатними їх до військової служби за станом здоров’я та зняття з військового обліку”, – уточнюється в повідомленні.

Досудове розслідування проводить ГСУ Нацполіції України, оперативний супровід – Департамент карного розшуку Нацполіції України та СБУ.

Джерело: https://t.me/pgo_gov_ua/16602