October 27, 2024

Кондиціонери є тільки в 12% палат українських лікарень, клініки без них НСЗУ контрактувати не буде – МОЗ

Вер 14, 2023

Київ. 14 вересня. ІНТЕРФАКС-УКРАЇНА – В українських лікарнях, що входять до складу спроможної мережі медзакладів, кондиціонери встановлено лише у 12% палат, повідомляє Міністерство охорони здоров’я.

“Медзаклади спроможної мережі повинні бути готові не лише до викликів холодів, а й до викликів спеки. На жаль, що стосується кондиціонування ситуація зовсім інша. Кондиціонери встановлені лише у 12% палат. МОЗ допомагає лікарням і з залученням коштів для реконструкції, і з дороговартісним обладнанням. Забезпечити ж комфортні умови перебування безпосередньо в палатах – це те, що фінансово під силу самим закладам”, – повідомило відомство у своєму телеграм-каналі.

При цьому МОЗ уточнює, що, згідно з даними Національної служби здоров’я України (НСЗУ), на рахунках лікарень наразі понад 23 млрд грн.

“Перед кожним керівником лікарні, яка увійшла до спроможної мережі, стоїть завдання – до кінця року “покрити” кондиціонерами палати та ординаторські у медзакладі. Лікарні, які не зможуть забезпечити кондиціонерами палати відповідно до вимог, – втратять можливість контрактуватися із Національною службою здоров’я за певними пакетами вже з 1 січня 2024 року”, – попереджає МОЗ.

Спроможна мережа закладів охорони здоров’я – мережа надавачів медичних послуг, що забезпечує медичне обслуговування в межах відповідного госпітального округу, зокрема під час надзвичайних ситуацій, надзвичайного або воєнного стану. Вона дає змогу організувати належну якість медобслуговування, його своєчасність і доступність для населення, а також ефективне використання матеріальних, трудових та інших ресурсів.

Джерело: https://t.me/mozofficial/3651?fbclid=IwAR0kOSk9MaLpHvZeMD8H75s4kajPlRrsw02TqUTVCbaJHiiF6RfI7PWyig8