October 27, 2024

МОЗ не підтримує пропозиції МОН щодо реформування галузей знань і спеціальностей

Вер 14, 2023

Київ. 14 вересня. ІНТЕРФАКС-УКРАЇНА – Міністерство охорони здоров’я не підтримує винесені на громадське обговорення пропозиції Міністерства освіти і науки (МОН) щодо реформування галузей знань і спеціальностей.

“МОЗ не підтримує оновлений перелік галузей знань і спеціальностей, викладених у ньому”, – повідомляється на сайті МОЗ.

У міністерстві, зокрема, не згодні з тим, що в запропонованому МОН переліку галузей знань і спеціальностей, за якими здійснюватиметься підготовка студентів, спеціальність “Громадське здоров’я” об’єднано зі спеціальністю “Охорона праці” та віднесено до галузі знань “Сервіси”.

Крім того, у галузі знань “Охорона здоров’я та соціальне забезпечення” відсутні спеціальності “Медична психологія” та “Педіатрія”.

“Спеціальність “Громадське здоров’я” належить до галузі знань 22 “Охорона здоров’я” і віднесення її до галузі “Сервіси” є некоректним”, – вважає МОЗ.

Крім того, МОЗ наполягає на тому, що “спеціальність “Медична психологія” обов’язково має бути внесена до списку галузей знань і спеціальностей, за якими здійснюється підготовка студентів”.

“З огляду на тривалу війну в Україні потреба в медичних кадрах, зокрема фахівцях із реабілітації, які займатимуться відновленням постраждалих військових і цивільних українців, зростає. У 2023 році Кабмін збільшив кількість місць державного замовлення на підготовку фахівців за психологічними та реабілітаційними спеціальностями. Обсяги держзамовлення за спеціальністю “Медична психологія” збільшуватимуться і у 2024 році”, – наголосило МОЗ.

МОЗ також нагадує, що “спеціальність “Педіатрія” є універсальною спеціальністю”.

“Згідно з даними Центру медстатистики МОЗ, в Україні дефіцит дитячих лікарів становить понад 1200 осіб, особливо на прифронтових та деокупованих територіях. Тому підготовка дитячих лікарів в умовах повномасштабної війни є пріоритетним питанням для забезпечення безпеки країни та її майбутнього. Припинення спеціалізованої підготовки педіатрів у закладах медичної освіти призведе до погіршення якості надання медичної допомоги дітям та зростання дитячої смертності в країні”, – вважають експерти МОЗ.

Крім того, відомство зазначає, що “об’єднання в одну галузь знань таких сфер, як “Охорона здоров’я” та “Соціальне забезпечення”, є недоцільним”.

“МОЗ звернулося до МОН із пропозицією доопрацювати перелік галузей знань і спеціальностей та врахувати позицію МОЗ”, – наголосили в МОЗ.