October 27, 2024

Молдова забезпечена енергоресурсами на зимовий період – прем'єр

Вер 14, 2023

Кишинів. 14 вересня. ІНТЕРФАКС-УКРАЇНА – Молдова забезпечена енергоресурсами на зиму, повідомив прем’єр-міністр Дорін Речан.

“Молдова ніколи не була настільки добре підготовлена до зимового періоду, як зараз. Це стосується енергетичних ресурсів. Хочу наголосити на одному. Цього було не так складно досягти. Так, це дорого коштувало, так, це з політичного погляду виглядало не дуже добре. Але потрібно було визначитися, бути чесним і приймати конкретні рішення. Повторю ще раз: ми ніколи не були настільки добре підготовлені до зими, ми ніколи не були настільки незалежні енергетично від Росії, від Придністровського регіону, не важливо. Тепер ми незалежні”, – сказав прем’єр в інтерв’ю одному з молдовських телеканалів.

Речан 6 вересня заявив, що Молдова не платитиме “Газпрому” за боргами, які назвав неіснуючими. Це сталося після того, як міністр енергетики Віктор Парліков представив результати міжнародного аудиту боргу Молдови перед “Газпромом”.

“Молдова не платитиме за неіснуючими боргами. Ми не дозволимо покласти цей борг на плечі громадян. Молдова не має наміру виплачувати неіснуючі борги, а громадяни Молдови, очевидно, не зобов’язані за це платити теж”, – сказав Речан.

Аудитори не підтвердили історичний борг Молдови в $709 млн, на якому наполягає “Газпром”. За словами Парлікова, більша частина боргу не підтверджена або не здійсненна. Аудитори також дійшли висновку, що у “Молдовагаз” є право висунути “Газпрому” фінансові вимоги. У підсумку уряд Молдови запропонував “Газпрому” $8,6 млн для врегулювання питання про борг за газ.

Тим часом голова правління “Молдовагазу” Вадим Чебан висловив здивування сумою $8,6 млн, яку влада Молдови хоче виплатити “Газпрому” як борг за газ.

“Детальна письмова думка АТ “Молдовагаз” щодо зовнішнього аудиту боргу перед ПАТ “Газпром” буде представлена пізніше… Лише сукупна сума історичної та поточної заборгованості АТ “Термоелектрика” і АТ “ТЕЦ-Норд” (постачальники центрального опалення в Молдові – ІФ-У) перед АТ “Молдовагаз” за постачання природного газу становить $46 млн і підтверджується всіма необхідними для стягнення документами”, – написав Чебан у своєму телеграм-каналі.

“Газпром” заявив, що категорично не згоден із твердженнями молдовської сторони і має намір і далі обстоювати свої права всіма можливими способами.

“Висновки аудитора не можуть якимось чином впливати на розмір і обґрунтованість зазначеної заборгованості, тим паче, що вона підтверджується в документах, які регулярно підписують “Газпром” і “Молдовагаз”, і відповідних рішеннях міжнародного арбітражу”, – заявляє російська компанія.

Спори ПАТ “Газпром” з “Молдовагазом” розглядав Міжнародний комерційний арбітражний суд при Торгово-промисловій палаті Російської Федерації.