October 27, 2024

British American Tobacco закрив угоду із продажу бізнесу в РФ

Вер 14, 2023

Київ. 14 вересня. ІНТЕРФАКС-УКРАЇНА – Тютюновий концерн British American Tobacco (BAT) закрив операцію з продажу бізнесу в Росії та Білорусі, йдеться в повідомленні компанії.

Покупцем став консорціум, який очолює місцевий менеджмент.

Про укладення угоди концерн оголосив тижнем раніше. Повідомлялося, що після укладення угоди активи будуть перейменовані на ITMS Group.

Про плани піти з РФ компанія заявила в березні минулого року на тлі повномасштабного вторгнення Росії в Україну, зазначивши, що володіння бізнесом “не є стійким за нинішніх умов”.

На 30 червня 2023 року на Росію і Білорусь припадало приблизно 2,7% виторгу групи.

BAT відкрила представництво в Росії 1991 року, 1994 року почала виробництво тютюнових виробів. У РФ BAT володів тютюновою фабрикою в Санкт-Петербурзі. Компанія також виробляла тютюнові стіки для своїх систем нагрівання тютюну Glo.

Раніше з РФ пішла ще одна велика тютюнова компанія – Imperial Brands, яка передала бізнес російським інвесторам, пов’язаним із “Мегаполісом” (найбільший у РФ дистриб’ютор сигарет, бенефіціарами якого є Ігор Кесаєв і Сергій Кацієв). Нові власники змінили назви компаній, що належали Imperial Brands, на “Інтернешнл Тобакко Груп” і “Інтернешнл Тобакко Груп Волга” (виробничий майданчик).

Тютюновий концерн Philip Morris International заявляв, що розглядає реструктуризацію бізнесу в РФ, включно з переданням активів.

Найбільша компанія на тютюновому ринку РФ – Japan Tobacco International – оголошувала про припинення нових інвестицій і маркетингової активності в Росії.