October 28, 2024

Кабмін схвалив перерозподіл надходжень дорожнього фонду на користь загального фонду держбюджету для посилення оборонного сектору

Вер 14, 2023

Київ. 14 вересня. ІНТЕРФАКС-УКРАЇНА – Уряд має намір спрямувати кошти, призначені для державного дорожнього фонду, до загального фонду державного бюджету з метою збільшення надходжень для сектору безпеки й оборони, розвитку оборонно-промислового комплексу, повідомила пресслужба Мінфіну.

Відповідні зміни містяться в проєкті закону України “Про внесення змін до розділу VI Бюджетного кодексу щодо забезпечення підтримки обороноздатності держави та розвитку оборонно-промислового комплексу”, який Кабінет Міністрів схвалив у вівторок.

“Змінами до Бюджетного кодексу пропонується зарахування у 2024 році до загального фонду державного бюджету в повному обсязі надходжень, які є джерелами формування державного дорожнього фонду (прогнозний обсяг 95,2 млрд грн)”, – зазначено в повідомленні.

Передбачено також зарахування до спеціального фонду держбюджету з 1 жовтня 2023 року до 31 грудня 2024 року надходжень від оподаткування доходів у вигляді грошового забезпечення, нагород та інших виплат, одержаних військовослужбовцями, поліцейськими, особами рядового і начальницького складу, що сплачується згідно з Податковим кодексом на відповідній території України (прогнозний обсяг із 1 жовтня 2023 року до кінця року 25,8 млрд грн та у 2024-му – 93,7 млрд грн).

Зазначені надходження буде розподілено між Адміністрацією Державної служби спеціального зв’язку та захисту інформації (50%) для закупівлі спеціальної техніки та обладнання та Міністерством з питань стратегічних галузей промисловості України (50%) для виконання державних цільових програм реформування та розвитку оборонно-промислового комплексу, розроблення, освоєння і впровадження нових технологій, нарощення виробничих потужностей для виготовлення продукції оборонного призначення.

У державному дорожньому фонді акумулюються кошти на будівництво, реконструкцію, ремонт та утримання автомобільних доріг державного та місцевого значення. Крім цього, його коштами частково фінансується Фонд страхування суден від військових ризиків.

Джерело: https://mof.gov.ua/uk/news/uriad_skhvaliv_zmini_do_biudzhetnogo_kodeksu_dlia_finansuvannia_sektoru_bezpeki_i_oboroni_ta_rozvitku_oboronno-promislovogo_kompleksu-4182