October 28, 2024

"ОККО" профінансувала аграріїв під урожай-2023 на $25 млн

Вер 14, 2023

Київ. 14 вересня. ІНТЕРФАКС-УКРАЇНА – “ОККО”, одна з найбільших мереж АЗС в Україні, під урожай-2023 профінансувала дрібних і середніх фермерів сумарно на $25 млн, повідомила керівниця відділу із роботи з клієнтами агросектору “ОККО” Ксенія Гусєва на міжнародній конференції “Black Sea Grain & Oil-2023. Шлях до відновлення” у четвер.

При цьому вона зазначила, що 2023 рік був успішним для мережі щодо фінансування агросектору завдяки найбільшому за всі роки роботи компанії фінансовому портфелю.

“Ми роздали фінансування на $25 млн. Як українська компанія, ми віримо фермерам і агровиробникам. Ми зробили для себе більший акцент не на агрохолдинги, а на середнього та малого фермера. Ми вважаємо, що саме вони потребують найбільшої підтримки, яку ми змогли надати”, – розповіла Гусєва.

Розповідаючи про важливість фінансування АПК під час війни, Гусєва нагадала, що 2022 року представники всіх секторів економіки, суміжних з аграрним, побачили, що сільгоспвиробники опинилися у важкому фінансовому становищі через збільшення собівартості посівної. Зокрема, вартість мінеральних добрив зросла на 80-90%, також подорожчали на 80% нафтопродукти, ціни на які були рекордними протягом весни-початку літа минулого року.

“2023 рік став іншим. Вартість посівної практично повернулася до довоєнного рівня. Якщо говорити про добрива, пестициди тощо, то ціни повернулися на рівень 2021 року. Однак це не стосується нафтопродуктів, які нині дорожчі, ніж були до війни”, – наголосила Гусєва.

Представниця “ОККО” зазначила, що ситуація з цінами на ПММ-продукцію вельми болісна для агросектору, особливо з урахуванням складнощів із логістикою сільгосптоварів.

Гусєва констатувала, що агросектор потребує, як і 2022 року, додаткового фінансування, і повідомила, що “ОККО” з оптимізмом дивиться у 2024 рік і продовжить підтримку аграріїв.

Мережа АЗК “ОККО” входить до складу OKKO Group. Є однією з найбільших автозаправних мереж в Україні, яка налічує близько 400 автозаправних комплексів.

OKKO Group об’єднує понад 10 різнопрофільних бізнесів у сфері виробництва, торгівлі, будівництва, страхових, сервісних та інших послуг. У сільському господарстві працює структурний підрозділ “ОККО-Агротрейд” і концерн “Хлібпром”. Флагманською компанією групи є концерн “Галнафтогаз”, який управляє однією з найбільших автозаправних мереж в Україні під брендом “ОККО”.

Мажоритарним акціонером компанії є Віталій Антонов. Серед міноритарних акціонерів – Європейський банк реконструкції та розвитку (ЄБРР).