October 28, 2024

Литовська Green Genius може вкласти 179 млн євро в будівництво СЕС у Литві та Латвії

Вер 21, 2023

Вільнюс. 21 вересня. ІНТЕРФАКС-УКРАЇНА/BNS – Литовська Green Genius (входить до холдингу Modus Group) планує інвестувати 179 млн євро в будівництво сонячних електростанцій (СЕС) у Литві та Латвії, йдеться в повідомленні компанії.

Йдеться про дві СЕС, їхнє будівництво передбачається розпочати до середини 2024 року.

У Литві, недалеко від Шедуви, заплановано побудувати СЕС потужністю 78 МВт на площі 140 га. Green Genius вкладе в її будівництво близько 70 млн євро.

У Латвії, недалеко від Єкабпілса, компанія хоче побудувати парк сонячних установок потужністю 120,8 МВт на площі 153 га. Інвестиції в проєкт становитимуть близько 109 млн євро.

Очікується, що обидва парки почнуть працювати в другій половині 2025 року і постачатимуть електроенергію бізнес-клієнтам. Ці дві сонячні електростанції вироблятимуть 245 ГВт.год електроенергії на рік.

“Ринки в країнах Балтії досягли певної нової стадії зрілості, коли, поряд із розвитком звичайних сонячних парків меншого масштабу, з’являються нові можливості для реалізації великомасштабних проєктів. (…) Поки що Green Genius реалізує великомасштабні проєкти лише в країнах Західної Європи, переважно в Іспанії та Італії. Можливість застосувати цей досвід і знання в Балтійському регіоні видається мені надзвичайно значущою”, – процитовано в повідомленні главу підрозділу сонячної енергетики Green Genius Симонаса Сілейкіса.

Green Genius, що працює в Литві, Латвії, Україні, Польщі, Румунії, Італії, Іспанії та Нідерландах, до 2025 року планує реалізувати нові проєкти загальною потужністю 2 ГВт. За останні 5 років компанія, що діє в секторах вітро-, гідро-, сонячної та біогазової генерації, інвестувала у свої проєкти 445 млн євро. У 2022 році Green Genius виробила понад 315 ГВт.год електроенергії.