October 27, 2024

ЄК оголосила про третій цикл об'єднання попиту щодо спільних закупівель газу

Вер 21, 2023

Брюссель. 21 вересня. ІНТЕРФАКС-УКРАЇНА – Європейська комісія (ЄК) у четвер втретє запропонувала європейським компаніям заявити про свої потреби в постачанні газу через механізм AggregateEU, що забезпечує спільну закупівлю на міжнародному ринку.

“Цього року ми вступаємо в зиму в набагато кращих умовах з погляду безпеки енергопостачання: наші запаси газу майже повні, наші джерела поставок більш диверсифіковані, а поновлювані джерела енергії відіграють домінувальну роль у нашому енергобалансі. Однак ситуація на газовому ринку залишається напруженою. Тому ми маємо зберігати пильність і продовжувати наші спільні закупівлі газу, щоб гарантувати стабільні та прийнятні поставки”, – заявив виконавчий заступник голови ЄК Марош Шефчович, який курирує цей процес.

Він закликав європейський бізнес “знову об’єднати зусилля і співпрацювати, щоб гарантувати, що ми благополучно переживемо цю зиму і вже починаємо готуватися до наступної”.

У комюніке ЄК, опублікованому в Брюсселі, наголошується, що цей третій раунд спирається на успіх двох попередніх тендерів нинішнього року, під час яких було об’єднано спільний європейський попит на газ у 27,5 млрд куб. м. При цьому повідомляється, що з цього обсягу 22,9 млрд куб. м були запропоновані “надійними постачальниками”.

У цьому третьому циклі європейські підприємства мають до 27 вересня заявити про свої запити на газ. Об’єднаний попит потім буде об’єктом тендера на світовому ринку 3-4 жовтня з метою отримати від міжнародних постачальників їхні пропозиції щодо постачання газу європейським клієнтам. Потенційні покупці зможуть подати свої заявки на газ із розрахунку на постачання з грудня 2023 до березня 2025 року.

У Єврокомісії нагадали, що агрегація попиту і спільні закупівлі газу є флагманськими ініціативами енергетичної платформи ЄС, яку було створено для стимулювання диверсифікації поставок газу до Євросоюзу, щоб “покласти край залежності від імпорту російського викопного палива”.