October 26, 2024

"Литовські залізниці" хочуть у 2024 р. підвищити в 1,5 раза тариф на транзит контейнерів до Клайпеди

Вер 22, 2023

Вільнюс. 22 вересня. ІНТЕРФАКС-УКРАЇНА/BNS – Група “Литовські залізниці” (Lietuvos gelezinkeliai, LTG) розглядає можливість підвищення з 2024 року майже в 1,5 раза тарифу на перевезення вантажів у контейнерах транзитом із третіх країн до Клайпедського порту, повідомляє агентство BNS.

Оператор вантажних перевезень LTG Cargo цього тижня надав бізнесу такі плани, повідомив BNS керівник клайпедської стивідорної компанії Vakaru krova Гедимінас Римкус.

Наразі перевезення транзитного контейнера залізницею в Литві коштує 323 євро. Якщо новий тариф набуде чинності, він сягне 476 євро.

“LTG Cargo постійно відстежує діловий клімат і планує зміну тарифів з урахуванням ситуації на ринку. Перегляд тарифів на вантажоперевезення зазвичай розпочинається у вересні, коли оцінюються такі аспекти, як ціни на енергоносії, зростання заробітної плати, інфляція, зміна тарифів керуючого інфраструктурою та інше”, – повідомили BNS у компанії.

За даними LTG Cargo, запропонований тариф не є остаточним. “Наразі зарано називати конкретні зміни тарифів, оскільки процес оцінки цін тільки розпочався”, – зазначили в компанії.

Голова Vakaru krova Римкус здивований тим, що найбільше зросте саме тариф на перевезення транзитних вантажів у контейнерах: литовська держава заявляє про бажання допомогти Україні експортувати якнайбільше зерна, але його транспортують залізницею до Клайпеди в контейнерах.

“Ми були дуже здивовані – чи це формується політика держави щодо захисту литовських фермерів, щоб ціни не знижувалися, чи щось іще. Чесно кажучи, вони не пояснили. Здивувало. Замість того, щоб просувати транзитні вантажі третіх країн у контейнерах, адже більшість іде саме з України”, – сказав Римкус.

За планами LTG Cargo, з наступного року перевезення транзитних вантажів у вагонах у Клайпедський порт і з нього подорожчають на 26% – до 11,23 євро за тонну, перевезення порожнього вагона – на 10%, до 190 євро.

Крім цього, перевезення вантажів усередині Литви – між станціями та портом – як у контейнерах, так і у вагонах також подорожчають на 10% – до 413 євро і 9,83 євро за тонну відповідно, перевезення порожніх вагонів також буде дорожче на 10% (100 євро).

LTG Cargo у 2022 році перевіз 31 млн тонн вантажів, що на 39% менше, ніж у 2021 році.

Lietuvos gelezinkeliai належить державі.