October 26, 2024

Нідерланди мають намір підвищити податки для банків, запровадити податок на зворотний викуп акцій

Вер 22, 2023

Амстердам. 22 вересня. ІНТЕРФАКС-УКРАЇНА – Парламент Нідерландів пропонує підвищити податки для банків, а також запровадити податок на зворотний викуп акцій, щоб залучити до бюджету кошти для фінансування соціальних програм.

На цьому тлі акції найбільших банків країни – ABN Amro NV і ING Groep NV – втрачають у ціні 3,2% і 4,8% відповідно під час торгів у п’ятницю.

Як очікується, підвищення податку для банків надасть змогу додатково залучати до бюджету 350 млн євро на рік. Таким чином, загальні надходження від банківських податків підвищаться на 70%, до 850 млн євро.

Введення податку на зворотний викуп акцій у 15% забезпечить надходження в розмірі близько 1,2 млрд євро на рік, очікують у парламенті.

Пропозиції схвалила нижня палата парламенту Нідерландів, проте наразі немає впевненості в тому, що їх підтримає і верхня палата (Сенат).

Прем’єр-міністр Нідерландів Марк Рютте критично висловився про план підвищення податків.

“Якщо пропозицію про податок на викуп акцій буде ухвалено, компанії з великою ймовірністю переноситимуть операції до інших країн, і виторгу не буде, – заявив він у парламенті. – Той самий ризик виникає і внаслідок підвищення податків для банків. Це призведе до відтоку фінінститутів, наприклад, у Франкфурт”.

У серпні уряд Італії погодив введення одноразового податку на надприбуток, отриманий банками в результаті зростання процентних ставок у 2022 і 2023 роках.