October 18, 2024
Економіка

Кулеба на Раді ЄС із закордонних справ закликав прискорити поразку РФ, посиливши підтримку України

Чер 26, 2023

Київ. 26 червня. ІНТЕРФАКС-УКРАЇНА – Рейд підрозділів ПВК “Вагнер” на Москву наочно продемонстрував слабкість режиму Путіна, поразку РФ забезпечать надання Україні необхідної військової допомоги, посилення санкційного тиску і рішучість дій міжнародної спільноти, заявив міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба.

“У суботу ввечері ми побачили не фінал, а лише перерву в черговому акті руйнування путінської вертикалі. Росія щодня слабшає. Критично важливо зараз надати Україні всю необхідну зброю, передусім артилерійські системи, РСЗВ, снаряди та ракети, посилювати міжнародні санкції у сферах ядерної енергетики, цифрових технологій, продажу діамантів, морської логістики та фінансів. Маємо також завадити Росії завдавати ракетних ударів по українських містах, насамперед через глобальну заборону на постачання товарів подвійного призначення для російських ракетних і дронових індустрій”, – зазначив Кулеба на засіданні Ради міністрів закордонних справ держав-членів ЄС.

Міністр окремо закликав спільно зі США максимально прискорити процес навчання українських пілотів і техніків, а також передачу Україні літаків західного зразка. “Разом усі ці кроки дадуть змогу звільнити всі українські території”, – зазначив Кулеба.

Він також привітав рішення ЄС збільшити бюджет Європейського фонду миру до ERU3,5 млрд, що допоможе не лише забезпечувати стабільне постачання військової техніки для України, а й розвиватиме українсько-європейський альянс оборонних індустрій.

За словами міністра, найближчим часом в Україні відбудеться спеціальний захід, який започаткує створення такого довготривалого оборонного співробітництва.

Насамкінець Кулеба розповів європейським міністрам закордонних справ історію двох українських підлітків із Бердянська Тиграна Оганнісяна та Микити Ханганова, які віддали своє життя в боротьбі проти російської окупації. “Україна неодмінно переможе, оскільки її захищають такі герої, як Тигран і Микита. Слава Україні!”, – сказав міністр.