October 25, 2024

Компанії Польщі мають технології та можливості переробляти брухт від утилізації військової техніки – "УАВтормет"

Вер 22, 2023

Київ. 22 вересня. ІНТЕРФАКС-УКРАЇНА – Металургійні та ливарні компанії Польщі мають технології та практичні можливості переробляти брухт, утворений у результаті утилізації військової техніки, повідомив президент Української асоціації вторинних металів (“УАВтормет”) Володимир Бублей після участі в першому європейському сталеливарному конгресі STEEL 2023 у Польщі.

Згідно з інформацією “УАВтормету” у фейсбуці в п’ятницю, співпраця з польськими компаніями можлива на умовах толінгових (давальницьких) договорів, у результаті чого вироблятиметься продукція військового призначення для ЗСУ.

Організаторами заходу стали Міністерство державного майна Польщі, компанія Węglokoks S.A. і ТПП Польщі в м. Катовиці. У конгресі взяли участь близько 200 делегатів, які представляли різні сегменти гірничо-металургійної галузі Польщі та інших країн ЄС.

Серед основних тез конгресу: польська металургійна галузь зіткнулася з новими викликами та змушена реагувати на них. Активні заходи щодо “зеленого переходу”, які збіглися з пандемією COVID19 і війною в Україні, змусили польських металургів переглянути підходи до забезпечення свого виробництва сировиною, змінити напрямки реалізації продукції через відмову від присутності на “диктаторських” ринках, а також шукати нові шляхи збереження індустріального потенціалу країни, орієнтуючись на виготовлення продукції для військових потреб України.

“Досить неоднозначно оцінюють польські металурги необхідність “зеленого переходу”. Вважається, що значні витрати на екологічні заходи знизять конкурентну спроможність польських металургів на світових ринках та потребуватимуть додаткових обсягів “екологічних” сировинних ресурсів, до яких належить брухт”, – наголошується в інформації “УАВтормету”.

Одним із головних питань роботи польської металургії є дефіцит кваліфікованих кадрів. Частково він зменшений за рахунок українських громадян, здебільшого жінок, які виїхали з України з початку війни.

Незважаючи на розвинену систему заготівлі та переробки брухту чорних і кольорових металів, польські металурги зацікавлені в імпорті цього виду сировини. Українські перспективи в постачанні брухту чорних металів оцінюються в 500 тис. тонн щороку, зазначають в асоціації.

“Працюємо на Перемогу! Слава Україні!”, – резюмується в повідомленні.

Як повідомлялося, “УАВтормет” прогнозує у 2023 році заготівлю брухту чорних металів обсягом 1,25-1,3 млн тонн. Крім того, прогнозується, що поставки брухту на метпідприємства країни становитимуть 1-1,05 млн тис. тонн. Експорт брухту, як очікується, становитиме 180-200 тис. тонн, імпорт – 0,5-0,8 тис. тонн. Виплавка сталі – 5,5-5,8 млн тонн.

Джерело: https://www.facebook.com/uavtormet