October 22, 2024
Політика

Німеччина готова розгорнути бойову бригаду в Литві на постійній основі – міністр оборони ФРН

Чер 26, 2023

Київ. 26 червня. ІНТЕРФАКС-УКРАЇНА – Німеччина готова розмістити в Литві військову бригаду на постійній основі, заявив міністр оборони ФРН Борис Пісторіус.

“Німеччина готова розмістити в Литві бригаду на постійній основі. (…) Ми готові розгорнути таку бригаду, але для цього потрібно обговорити загальну інфраструктуру і плани розвитку”, – сказав Пісторіус журналістам у Вільнюсі після зустрічі з міністром оборони Литви Арвідасом Анушаускасом.

Він не зміг уточнити термінів розміщення в країні всієї бригади.

“Розгорнути таку бригаду за кілька місяців неможливо”, – сказав Пісторіус, пояснивши, що німецька бригада в Литві “має крок за кроком зростати, аж стане повноцінною бойовою бригадою”.

Він зазначив, що насамперед потрібна техніка й обладнання, “має бути відповідна інфраструктура”.

З огляду на останні події за участю групи “Вагнер” Пісторіус назвав Росію “досить нестабільною, непередбачуваною державою”. “Здебільшого зараз вагнерівські угруповання перекидають у Білорусь, неясно, що це означає. Але це не означає, що ми не можемо перекинути бригаду в Литву. Ми обмінюємося інформацією з НАТО, стежимо за ситуацією. Ми перебуваємо в стані пильності, готовності, і ми маємо забезпечити належне і швидке реагування”, – сказав міністр оборони Німеччини.

Зі свого боку Анушаускас заявив, що німецька бригада в Литві є пріоритетом. “Ми готові продовжити спільну роботу з координації потреб німецьких військ, щоб якнайшвидше і найякісніше мати в країні бригадний підрозділ”, – сказав литовський міністр.

“Союзних сил у Литві має бути достатньо, щоб спільно з нашою армією протистояти найрізноманітнішим загрозам”, – наголосив Анушаускас.

Раніше Вільнюс і Берлін домовилися про розміщення в Литві німецької бригади, водночас у Берліні розраховували, що частина сил буде в Литві, а частина – у Німеччині. Поки що в Литві дислоковано лише штаб підрозділу. У квітні цього року президент Литви Гітанас Науседа повідомив про домовленість із канцлером Німеччини Олафом Шольцом про поступове розгортання німецької військової бригади в Литві, пообіцявши домагатися її присутності в країні у 2026 році.