October 24, 2024

Кабмін спростив отримання статусу АЕО – Мінфін

Вер 25, 2023

Київ. 25 вересня. ІНТЕРФАКС-УКРАЇНА – Кабінет Міністрів запровадив додаткову модель оцінки показників фінансового стану підприємств, що надасть змогу більшій їхній кількості отримати статус авторизованого економічного оператора (АЕО) – авторизацію на загальні гарантії з пониженням рівня покриття до 50%, 30% і звільнення від гарантії.

“Кабінет Міністрів ухвалив постанову “Про внесення змін до постанови від 27 вересня 2022 року №1092″, розроблену Мінфіном для полегшення та прискорення процесу отримання авторизацій на митні спрощення, що позитивно вплине на бізнес”, – повідомляється на сайті Мінфіну.

Відомство уточнило, що постанову було ухвалено на засіданні уряду в п’ятницю.

“Ухвалені зміни відображають результати практичного застосування митними органами та бізнесом чинних положень щодо надання авторизацій із застосування митних спрощень”, – зазначив Мінфін.

Згідно із запровадженою моделлю передбачається аналіз фінансового стану претендентів на отримання авторизацій на підставі динаміки розширеного кола показників (без жодних нормативних значень, як це передбачено базовою моделлю) та запровадження бальної шкали для різного типу авторизацій на загальні гарантії залежно від зменшення рівня її покриття гарантією фінансової установи.

Крім того, запропоновано здійснювати щоквартальний (замість щорічного) моніторинг цього критерію на період застосування додаткової моделі оцінювання показників фінансового стану, що вимагатиме від підприємств, які виявлять бажання застосувати таку модель, формувати та подавати проміжну фінансову звітність.

Ухвалені зміни також врегульовують низку технічних питань і вдосконалюють процес надання авторизацій на застосування митних спрощень, зокрема для транзитних спрощень у рамках Конвенції про процедуру спільного транзиту та NCTS.

У Мінфіні нагадали, що попередньо в Митному кодексі України було також тимчасово знижено нормативні значення показників фінансового стану для підприємств, які претендують на отримання статусу АЕО.

Як повідомлялося, з 7 листопада 2023 року втратять чинність положення Митного кодексу України щодо можливості митного оформлення товарів без їх пред’явлення митним органам. Щоб продовжувати використовувати можливості оформлення товарів на об’єктах підприємств, Держмитслужба рекомендувала бізнесу отримувати статус авторизованого економічного оператора.

В Україні статус АЕО поки що отримали лише сім підприємств, серед них: “ВМК-Україна”, “JTI Україна”, “Епіцентр К”, “Нова пошта”, “Стальканат”, “Фуджікура аутомотив Україна” і кондфабрика “Ярич”.

Наявність авторизації АЕО у компанії дасть змогу скористатися всіма перевагами АЕО та полегшить доступ до спрощень, передбачених Митним кодексом та Конвенцією про процедуру спільного транзиту. Зокрема, до спрощень належать зниження рівня ризику до переміщуваних товарів, першочерговість виконання митних формальностей і випуск товарів за місцезнаходженням підприємства.