October 24, 2024

Міністерства оборони Молдови та Франції підписали меморандум про співпрацю

Вер 25, 2023

Кишинів. 25 вересня. ІНТЕРФАКС-УКРАЇНА – Міністри оборони Молдови та Франції Анатолій Носатий і Себастьян Лекорню підписали в понеділок у Кишиневі меморандум про наміри у сфері військового співробітництва, повідомила пресслужба Міноборони Молдови.

На спільній пресконференції Носатий заявив, що “під час зустрічі було обговорено широкий спектр питань, що стосуються модернізації оборонного сектору країни та її збройних сил, а також впровадження в національній армії демократичних стандартів”.

За його словами, “французька сторона підтвердила свою відкритість до співпраці та допомоги у протистоянні наявним у регіоні гібридним загрозам”.

Носатий зазначив, що серед основних проблем Молдови залишаються “вразливість оборони країни і кризи останніх років, що змінюють одна одну”.

Він висловив подяку Франції за можливість купівлі сучасної системи контролю повітряного простору, виробленої французькою компанією Talles.

Лекорню висловився за підписання між двома країнами договору про оборону, який “широко відкриє можливості партнерства”.

Він повідомив також, що при посольстві Франції відкриють представництво з аналізу та контролю за ситуацією в повітряному просторі Молдови із залученням як експерта досвідченого фахівця. “Фахівці нададуть допомогу в захисті повітряного простору Молдови”, – обіцяв Лекорню.

Як повідомила пресслужба уряду, на зустрічі з Лекорню прем’єр-міністр Молдови Дорін Речан обговорив зміцнення молдовсько-французького діалогу у сфері оборони.

“Разом із Францією ми сповнені рішучості модернізувати Національну армію, щоб вона могла протистояти викликам безпеки”, – заявив Речан.

Глава уряду Молдови подякував французькому міністру за нещодавній внесок Франції до фонду Ініціативи з розвитку оборонного потенціалу НАТО, а також за підтримку Молдови в межах Європейського фонду миру. У рамках цього механізму Молдови отримала 47 млн євро, в нинішньому році заплановано ще 40 млн євро.