October 23, 2024

Баку й Анкара домовилися про будівництво залізничної гілки Карс-Нахічевань і постачання "зеленої" енергії

Вер 25, 2023

Баку. 25 вересня. ІНТЕРФАКС-АЗЕРБАЙДЖАН – Азербайджан і Туреччина в понеділок підписали протокол про наміри будівництва залізниці Карс (Туреччина) – Нахічевань (Азербайджан).

Документ підписали президенти Азербайджану і Туреччини Ільхам Алієв і Реджеп Таїп Ердоган, який у понеділок перебуває з візитом у Нахічеванській автономній республіці.

“Підписання протоколу про наміри щодо будівництва залізниці Карс-Нахічевань є історичною подією. Упевнений, що і цей проєкт буде успішно реалізовано і як одне з відгалужень Середнього коридору (Транскаспійського міжнародного транспортного маршруту, ТМТМ – ІФ-У) слугуватиме інтересам і Азербайджану, і Туреччини, й інших країн”, – заявив Алієв під час спільної з президентом Туреччини заяви для преси.

Карс є кінцевою точкою маршруту 826-кілометрової залізничної лінії, що проходить через Баку і Тбілісі і з’єднала залізничні мережі Азербайджану, Грузії та Туреччини. Залізниця Баку-Тбілісі-Карс, введена в 2017 році, є складовою частиною ТМТМ.

Водночас відбулося підписання меморандуму про взаєморозуміння між міністерством енергетики Азербайджану і міністерством енергетики та природних ресурсів Туреччини у сфері постачання до Туреччини виробленої в Азербайджані електроенергії з відновлюваних джерел. Документ підписали керівники відомств Пярвіз Шахбазов і Алпарслан Байрактар.

Алієв раніше в понеділок заявив про наміри будівництва в Нахічеванській автономній республіці сонячних електростанцій. У разі реалізації цих планів, у майбутньому щонайменше 1 ГВт “зеленої” енергії можна буде експортувати з республіки до Туреччини, зазначав він.