October 23, 2024

НБУ очікує 2-го перегляду програми EFF МВФ наприкінці року

Вер 25, 2023

Київ. 25 вересня. ІНТЕРФАКС-УКРАЇНА – Другий перегляд програми розширеного фінансування EFF Міжнародного валютного фонду намічено на кінець 2023 року, повідомив Національний банк України в понеділок у зв’язку з початком роботи місії Фонду на чолі з Гевіном Греєм для підготовки до консультацій 2023 року за статтею IV Угод МВФ і до другого перегляду програми EFF.

“У разі успішного виконання програми Україна може отримати цього року ще один транш, а загальна сума отриманого фінансування зросте до $4,5 млрд”, – зазначив Нацбанк.

Як повідомлялося, 4-річна програма EFF була затверджена 31 березня цього року, а перший транш $2,7 млрд виділено на початку квітня. Плановий графік програми передбачає виділення Україні після першого траншу трьох траншів по SDR664 млн (близько $873 млн за поточним курсом) у середині червня і жовтня цього року і наприкінці лютого наступного року за результатами першого, другого і третього перегляду, коли оцінюють виконання зобов’язань терміном на кінець квітня, червня і грудня цього року відповідно.

НБУ уточнив, що місія працюватиме у Варшаві в гібридному форматі – як онлайн, так і офлайн. Представники МВФ проводитимуть експертні зустрічі з представниками Нацбанку, Міністерства фінансів.

Нацбанк зазначив, що у фокусі обговорення – виконання Україною зобов’язань, передбачених Меморандумом про економічну та фінансову політику, а також макроекономічна ситуація, стан фінансового сектору, реалізація заходів із забезпечення макрофінансової стабільності та прогрес у проведенні реформ, передбачених EFF.

У червні цього року Україна успішно пройшла перший перегляд програми, своєчасно виконавши всі взяті на себе зобов’язання. Загалом завдяки програмі вже отримано два транші загальним обсягом близько $3,6 млрд.

Як повідомило агентству “Інтерфакс-Україна” джерело в уряді, цього разу, крім роботи місії за межами України, імовірно, відбудеться також візит представників Фонду до країни для проведення переговорів.

Джерело: https://t.me/nbu_ua/1805