October 23, 2024
Що кожен із нас може зробити для попередження промислового забруднення

Що кожен із нас може зробити для попередження промислового забруднення

Вер 26, 2023

Промислове забруднення та техногенні катастрофи негативно впливають на якість життя людей і стан довкілля. Умовою вступу України в ЄС є адаптація законодавства у цій сфері до норм Євросоюзу. Проте певні кроки для попередження промислового забруднення може зробити кожен з нас.

Законодавство ЄС

Законодавство ЄС у сфері промислового забруднення забезпечує комплексний підхід до контролю за забрудненням повітря, води та ґрунтів, встановлює складні галузеві стандарти для найбільш забруднюючих секторів економіки. Забруднення вдається скоротити або й взагалі запобігти, де це можливо, завдяки принципу «забруднювач платить» і застосуванню найкращих доступних технологій та методів управління. І нещодавно Європейська Комісія розпочала відкриті публічні консультації щодо впровадження принципу “забруднювач платить”.  

Цілісний підхід до контролю за поводженням з небезпечними речовинами встановлює правила для запобігання значних аварій та обмеження наслідків їх впливу на життя людей і довкілля. Такі європейські стандарти також має впровадити в своє законодавство Україна в рамках виконання зобов’язань за Угодою про асоціацію із ЄС.

Що має імплементувати Україна?

  • Директива № 2010/75/ЄС про промислові викиди
  • Директива № 2012/18/ЄС про контроль загроз виникнення значних аварій, пов’язаних із використанням небезпечних речовин

Що я можу зробити вже зараз?

Кожен може стати частиною глобальних та європейських екологічних процесів та сприяти впровадженню Європейського зеленого курсу у своєму місті та країні. 

Що кожен з нас може зробити вже зараз – розповідаємо на зображенні. 

Promyslove-zabrudnennya-2