October 23, 2024

Канадська профспілка автопрому після угоди з Ford розпочне переговори з GM і Stellantis

Вер 26, 2023

Київ. 26 вересня. ІНТЕРФАКС-УКРАЇНА – Канадська профспілка працівників автомобільної промисловості Unifor у вівторок почне обговорювати з американською General Motors нову колективну угоду, заявила президент об’єднання Лана Пейн під час відеозвернення на YouTube.

“Як і з Ford Motor, на переговорах з GM у нас будуть вагомі аргументи, – зазначила Пейн. – Їхній завод в Ошаві цілодобово випускає пікапи, які приносять дуже багато грошей”.

При цьому голова профспілки не очікує, що переговори з GM будуть легкими.

Unifor представляє інтереси приблизно 4,3 тис. працівників трьох підприємств GM у Канаді і також має намір обговорити новий договір із європейською Stellantis.

У неділю об’єднання затвердило нову трудову угоду з Ford, що надало змогу компанії уникнути страйку на її підприємстві. Документ передбачає підвищення базової погодинної оплати праці працівників, зайнятих на виробництві, майже на 20% упродовж трьох років, а для працівників сфери продажу – більш ніж на 25%.

Тим часом профспілка працівників американського автопрому United Auto Workers (UAW) минулої п’ятниці розширила страйк на підприємствах GM і Stellantis. Зокрема, до розпочатої 15 вересня акції протесту долучилися працівники 38 розподільчих центрів двох компаній у 20 штатах США.

Водночас UAW не поширив страйк на додаткові підприємства Ford, зазначивши, що “значно просунувся” в переговорах із цією компанією.

Очікується, що у вівторок до страйку UAW в Мічигані приєднається американський президент Джо Байден.