October 18, 2024

Польща просить ЄК перенести переговори щодо українського зерна у формат "27" ЄС – польські ЗМІ

Вер 28, 2023

Київ. 28 вересня. ІНТЕРФАКС-УКРАЇНА – Польща закликала Європейську Комісію скасувати засідання Координаційної платформи щодо українського зерна, заплановане на 28 вересня, і запропонувала перенести переговори у формат “27” ЄС, повідомив постійний представник Польщі при Європейському Союзі Анджей Садось, пише аграрне видання farmer.pl з посиланням на pap.pl.

Згідно з повідомленням польських джерел, у Брюсселі в середу відбулася зустріч послів країн-членів ЄС. На прохання Польщі переговори стосувалися, зокрема, українського зерна.

“Ми хотіли почути від ЄК, який нинішній стан переговорів з українською стороною, про що ми чуємо з публічних заяв. (…) Комісія не надала інформацію, яку очікували держави-членикині. Вона оголосила, що зробить це наступного тижня”, – сказав Садось.

Польський дипломат також повідомив журналістам, що переговори між “27” ЄС – єдиний формат, у якому Польща хоче обговорювати ці питання.

“Ми звернули увагу на проблеми, що постають перед Єдиною сільськогосподарською політикою, і наголосили на необхідності збереження інклюзивного характеру, коли йдеться про участь 27 держав-членкинь у доступі до цієї інформації та прозорості з боку Європейської комісії”, – сказав Садось.

За словами дипломата, у зв’язку з “необхідністю процесуальної обережності консультації (в рамках робочої групи при Європейській Комісії для Польщі – ІФ-У) неможливі”. Першим кроком до повернення до діалогу має бути формальне відкликання Україною претензії зі Світової організації торгівлі (СОТ), зазначив він.

Садось також розповів журналістам про конфлікт інтересів у Європейській Комісії, яка з одного боку представляє ЄС у суперечці перед СОТ і водночас проводить переговори з Україною. Польща, за інформацією польських ЗМІ, закликала в цьому контексті скасувати засідання зернової платформи, яке Єврокомісія запланувала на 28 вересня.

Як повідомлялося, Польща, Угорщина і Словаччина 18 вересня відмовилися від участі в роботі 10-го засідання Координаційної платформи щодо українського зерна в Брюсселі через намір України подати позов до Світової організації торгівлі (СОТ) унаслідок введення цими країнами односторонньої заборони на імпорт української агропродукції. Згодом Єврокомісія повідомила, що представники цих держав були присутні на засіданні.

Єврокомісія 15 вересня оголосила, що не подовжуватиме обмеження на імпорт сільськогосподарської продукції з України до п’яти сусідніх із нею країн ЄС (Польщі, Болгарії, Угорщини, Румунії та Словаччини) за певних умов, що дадуть змогу уникнути нового різкого зростання поставок.

Обмеження були введені 2 травня і стосувалися імпорту пшениці, ріпаку, соняшнику та кукурудзи. Ці п’ять східноєвропейських країн-членів ЄС стверджували, що українська агропродукція в умовах її безмитного ввезення в ЄС осідає у них і завдає шкоди їхньому агросектору.

Після зняття обмежень Польща, Угорщина і Словаччина запровадили односторонні заборони, а Болгарія задумалася про квотування імпорту українського соняшнику. Польща розширила список заборонених до імпорту продуктів за рахунок ріпакової макухи і шроту, а також кукурудзяних висівок, пшеничного борошна і похідних товарів. Угорщина довела цей список до 24 товарних позицій.

Україна подала позов до СОТ, звинувативши Польщу, Угорщину та Словаччину в дискримінаційному ставленні до її агропродукції.

18 вересня Україна презентувала Європейській Комісії механізм контролю експорту українських пшениці, ріпаку, кукурудзи та соняшнику шляхом введення ліцензування з подальшою верифікацією країнами-одержувачами продукції. Протягом 10 днів цей механізм обговорювали аграрні міністри України, Румунії, Болгарії, Словаччини, Угорщини та Польщі.

Джерело: https://www.farmer.pl/fakty/ambasador-sados-ke-zapowiedziala-ze-w-przyszlym-tygodniu-przedstawi-informacje-w-sprawie-ukrainskiej-propozycji-dotyczacej-zboza,136504.html