October 18, 2024

Британський регулятор вбачає загрозу конкуренції в угоді об'єднання активів Whirlpool і Arcelik в Європі

Вер 28, 2023

Лондон. 28 вересня. ІНТЕРФАКС-УКРАЇНА – Угода з об’єднання європейських активів американської Whirlpool Corp. і турецької Arcelik, оголошена в січні 2023 року, викликала питання у британського регулятора.

Як ідеться в заяві Управління із захисту конкуренції та ринків (Competition and Markets Authority, CMA) Великої Британії, угода, у разі її закриття, скоротить споживчий вибір у сегменті пральних і сушильних машин, а також посудомийок і кухонних приладів. Обсяг цього ринку в Британії становить понад 3,8 млрд фунтів стерлінгів.

За умовами укладеної угоди, Whirlpool і Arcelik створять нову компанію, якій Whirlpool передасть свої європейські активи у сфері виробництва великої побутової техніки, а Arcelik – операції з випуску великої та дрібної побутової техніки, а також споживчої електроніки та систем кондиціонування повітря. Сукупний продаж нової компанії, в якій Whirlpool володітиме 25%, а Arcelik – 75%, становитимуть понад 6 млрд євро на рік.

Arcelik володіє такими брендами побутової техніки, як Beko і Grundig, Whirlpool належать бренди Hotpoint і Indesit.

Британський регулятор зазначає, що позиції Whirlpool і Arcelik особливо сильні в низькому і середньому ціновому сегменті побутової техніки, і конкурентів у нової компанії на цьому ринку буде небагато.

CMA побоюється, що ослаблення конкуренції може призвести до підвищення цін і зниження вибору для споживачів.

Регулятор планує почати поглиблену перевірку угоди, якщо Arcelik не внесе пропозицій, які допомогли б усунути ці побоювання, йдеться в повідомленні CMA.

Як повідомлялося, у вересні 2022 року Arcelik купила бізнес Whirlpool у РФ. Російські операції не увійдуть до нової компанії, яка об’єднає європейські активи Whirlpool і Arcelik.