October 18, 2024

Зеленський: Не важливо, як називатиметься міжнародний трибунал над російським агресором, значення має – хто буде за ґратами

Жов 2, 2023

Київ. 2 жовтня. ІНТЕРФАКС-УКРАЇНА – Президент України Володимир Зеленський під час спілкування з главами МЗС країн ЄС у понеділок заявив, що не має значення те, як називатиметься міжнародний трибунал над російським агресором за воєнні злочини в Україні, але важливо, щоб винні отримали справедливе покарання.

“Україні відповідь зрозуміла: ми хочемо чистого трибуналу над агресором. Мені здається, найголовніше – це результат, щоб військово-політичне керівництво Росії як держави-агресора і всі інші вбивці, щоб вони отримали справедливе покарання за все, що вони зробили в Україні, проти України, з українцями. З дорослими, з дітьми. Щоб усі вони були покарані”, – заявив він.

Наразі, за словами Зеленського, представники влади, дипломатичні та юридичні команди України працюють над різними форматами цього Спецтрибуналу.

“Дуже потрібно, щоб ми в цих постійних діалогах – який саме потрібен трибунал, – щоб ми не перейшли до того, щоб він був такий гібридний, що жодних не буде наслідків, що залишиться від трибуналу лише назва. Я вважаю, що в такому разі він тоді не потрібен”, – зазначив президент.

“Я вам скажу: в Україні не важливо, як називатиметься трибунал. Має значення, хто буде за ґратами. Тому я готовий підтримати будь-який трибунал, будь-який формат, де результат буде один – винних буде покарано”, – підсумував він.

Як повідомляє пресслужба глави держави, Зеленський також обговорив із главами МЗС держав Євросоюзу актуальні питання підтримки України, її інтеграції до ЄС та реалізацію Формули миру.

Відповідаючи на запитання про перебіг її реалізації, президент назвав значним успіхом залучення до цього процесу такої великої кількості країн. Він звернув увагу, що представники різних континентів уже говорять про готовність обговорювати свої мирні ініціативи на майданчику Формули миру.

“Для нас важливі всі континенти. Якщо та чи інша європейська держава може мати вплив на збільшення присутності країн з інших континентів на майданчику Формули миру, ми будемо вдячні. Також важливо комунікувати про це з вашими суспільствами, тоді про це чутимуть і суспільства на інших континентах”, – додав він.

Глава держави також зазначив, що приїзд міністрів закордонних справ країн ЄС до Києва є потужним сигналом того, що Європа разом з Україною.