October 18, 2024

Кулеба закликав ЄС активізувати роботу над формулюванням юридичного підґрунтя для передачі Україні заарештованих російських активів

Жов 2, 2023

Київ. 2 жовтня. ІНТЕРФАКС-УКРАЇНА – Міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба закликав активізувати роботу над формулюванням юридичної основи, яка дасть змогу передавати заарештовані російські активи Україні, що “полегшить усім життя”.

“Сьогодні я також наголосив колегам на необхідності активізувати роботу над формулюванням юридичного підґрунтя, яке дасть змогу передавати заарештовані російські активи Україні. Ми знаємо, що є низка правових питань, які має бути вирішено, але не існує таких правових питань, які не можуть бути вирішені, коли є розуміння юристами, що для цього є політична воля, і в рамках верховенства права такі рішення може бути знайдено”, – заявив Кулеба на спільній пресконференції з високим представником ЄС із закордонних справ і політики безпеки Жозепом Боррелем за підсумками неформальної зустрічі глав МЗС держав Євросоюзу в Києві.

Він також зазначив, що створення такого механізму і передача російських активів полегшить життя всім: і Україні, яка отримає додатковий ресурс, і ЄС, який знайде чітке правове рішення, що робити з цими коштами, а також полегшить фінансовий тягар, який несе європейська сторона.

“Усі згодні, що РФ має заплатити. Потрібно лише знайти цей інструмент, і час для цього настав. І РФ це також полегшить життя, оскільки вона позбудеться зайвого тягаря у вигляді заморожених грошей”, – сказав Кулеба.