October 20, 2024

Зростання зарплат у єврозоні перешкоджає зниженню інфляції – головний економіст ЄЦБ

Жов 3, 2023

Франкфурт. 3 жовтня. ІНТЕРФАКС-УКРАЇНА – Збільшення заробітної плати в країнах єврозони перешкоджає досягненню цільового показника інфляції, заявив головний економіст Європейського центрального банку (ЄЦБ) Філіп Лейн на конференції у вівторок.

Наразі зарплата в єврозоні збільшується в середньому на 5,5% порівняно з 4% минулого року, що не сприяє скороченню темпів зростання споживчих цін до цільових 2%, зазначив Лейн.

Очікується, що найближчими місяцями темпи зростання оплати праці сповільняться, проте оцінити їхнє фактичне зниження вдасться не раніше березня наступного року, додав він.

Раніше у вересні ЄЦБ спрогнозував інфляцію на рівні 5,6%, 3,2% і 2,1% у 2023, 2024 і 2025 роках відповідно. Найбільше занепокоєння у регулятора викликають ціни у сфері послуг, оскільки вони значною мірою залежать від динаміки заробітної плати.

Минулого тижня Eurostat опублікував дані, що вказують на уповільнення інфляції в єврозоні за підсумками місяця до 4,3% у річному вираженні – мінімального значення з жовтня 2021 року. Лейн дав позитивну оцінку поточній тенденції, але наголосив, що зростання споживчих цін, як і раніше, перевищує намічений показник, у зв’язку з чим ЄЦБ і далі відстежуватиме ситуацію.